"Анонимен свидетел е този, който по определени причини се пази, и ние прикриваме самоличността му. Затова това, което градската прокурорка отказа да съобщи, е правилно.

Ако видите показанията, които излязоха, то е повече от ясно, че няма как да е друг, освен Живко Коцев", това заяви бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев в сутрешния блок на bTV.

Цветлин Йовчев

"Доста нелепо е от една страна да искаш да си анонимен свидетел, от друга да го кажеш в показанията си. Трудно ми е вече да коментирам, не знам каква е стратегията на прокуратурата.

Не си спомням от години да е имало толкова тежък скандал като последици, а и като международен имидж на страната ни. 

Как ще убедим нашите международни партньори, че сме годни и готови да се присъединим към Шенген, когато главният секретар на МВР се търкаля по сауните, взима скъпи подаръци и управляващите намират това за нормално, намират го за перфектен полицай?! 

На лицето му било написано, че е почтен човек. Това звучи изключително нелепо!", добави още Йовчев, визирайки думите на Лена Бориславова от ПП. 

"Подписах заповед за наказание на Живко Коцев, заради убийството в Лясковец. Но в такива случаи беше необходимо да има други структури, които да разследват", призна Йовчев.

По отношение на Никола Николов - Паскал, чието име в момента е широко дискутирано, той отвърна така:

"За краткото време, за което бях министър на вътрешните работи, такива случаи не са ми докладвани. През 90-те години той беше едно от митичните имена, които се свързваха с организирана престъпност.

После не, че не е имало контрабанда, но това лице не се спрягаше толкова. Към днешна дата непрекъснато продължава да се говори за ДАНС, а ДАНС от 2018-та нямат такива функции да противодействат на престъпността.

Пак ще кажа - трудно ми е да говоря защо не го издирва Европол, Интерпол, а в същото време е определен за общодържавно издирване.

За един кратък период от време министър-председателят Денков направи три изключително груби политически гафове - които доведоха до компрометиране на страната ни навън. Когато си застанал от позицията, че искаш да наложиш върховенство на закона, не можеш да постъпиш така!", категоричен е Цветлин Йовчев и поясни:

"Преди да се довериш на Живко Коцев, трябва да си спомним за това, че той в показанията си обвинява Бойко Рашков и Асен Василев, в качеството му на финансов министър. Не бихме могли да се доверим на такъв човек! 

Да не говорим, че той заяви, че е имало слухове, че ДАНС поддържа канали за трафик на наркотици. Извинявайте, какво значи това?!

Все повече започвам да се притеснявам, че всичко, което се говори за реформи в службите, да не стане това, че да сменим всички и да сложим Живко Коцевци. Не говорим за контрабандата и всички проблеми, а за това, че трябва да оставим този човек, защото предстоят избори.

Докато не се промени политическия подход към системата и управлението, няма как да имаме успех". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук