Димитър Главчев официално представи съставът на служебен кабинет, с който възнамерява да работи до провеждането на парламентарните избори. 

БЛИЦ припомня, че това стана по време на безпрецедентни консултации при президента Румен Радев, на които присъстваха и представители от партиите, участващи в състава на 49-тото НС. Единствено депутатите от БСП отказаха да са част от разговорите, заради което си навлякоха и гнева на президента. 

Кои обаче всъщност хората от списъка на Главчев? В следващите редове ще ви дадем повече яснота:

Людмила Петкова е номинирана за служебен вицепремиер и министър на финансите.
 

Тя е родена през 1967 година.

Има магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от Университет по национално и световно стопанство. От 2014 година Петкова заема поста директор на Дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 година е била заместник-министър на финансите. Има професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Национална агенция за приходите.

Калин Стоянов е номиниран за служебен министър на вътрешните работи.
 

Той е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет.

Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.

Многократно е награждаван с обявяване на благодарност и писмени похвали от името на Директор на ОДМВР – Бургас, Директор на ГДБОП и Председател на ДАНС.

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР.
От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Кирил Вътев е номиниран за служебен министър на земеделието.



Кирил Вътев е член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба.

През 1993 г. Кирил Вътев и брат му основават фирма за производството на месни деликатеси.

Георги Гвоздейков – кандидат за служебен министър на транспорта.



Георги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и технологии“, „Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия.

Присъединява се към отбора на партия „Продължаваме Промяната“ с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса.

Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.

Ген. Атанас Запрянов е номиниран за служебен министър на отбраната.



Роден е на 16 април 1950 г. в село Драгойново, Първомайско. През 1965 г. завършва средно образование в Техникума по механотехника в Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска.

През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал.

Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили“ в Генерал-щабния факултет на Военна академия „Г. С. Раковски“ от 1995 г. На 19 август 1996 г. е назначен за началник на управление „Свръзки и електроника“ на ГЩ, считано от 1 септември 1996 г.

 На 1 септември 1997 г. е освободен от длъжността началник на управление „Свръзки и електроника“ на ГЩ на БА и назначен за първи заместник-началник на управление „Комуникационни и информационни системи“ на ГЩ на БА.

В академичното си и офицерско развитие е преминал с пълно отличие курс за главен информационен мениджър и мениджър по защита на информационната инфраструктура през 2001 г. в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ, където е номиниран за випускник в Залата на славата на Колежа.

Атанас Запрянов също е преминал курс за офицери, работещи в НАТО в Колежа на НАТО в Рим. Бил е командир на взвод, рота, заместник-командир на батальон и заместник командир на деветдесет и пети свързочен полк.

Заемал е длъжностите – старши помощник началник на отдел в Командването на Сухопътните войски, началник на отдел. Началник-щаб, заместник-началник и началник на Управление „Свързочни войски“ в Генералния щаб на Българската армия (до 2002 г.).

На 3 май 1999 г. е освободен от длъжността първи заместник-началник на управление „Комуникационни и информационни системи“ в Генералния щаб и назначен за началник на управление „Комуникационни и информационни системи“ в Генералния щаб.

 На 5 февруари 2000 г. е освободен от длъжността началник на управление „Комуникационни и информационни системи“ на Генералния щаб на Българската армия и назначен за началник на Главно управление „Комуникационни и информационни системи“ на Генералния щаб на Българската армия.

На 7 юли 2000 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор. На 6 юни 2002 г. е освободен от длъжността началник на Главно управление „Комуникационни и информационни системи“ на Генералния щаб на Българската армия и назначен за началник на Военната академия „Г. С. Раковски“.

На 5 април 2003 г. е освободен от длъжността длъжността началник на ВА „Г. С. Раковски“, назначен за заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите и удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант.

На 4 май 2005 г. е назначен за длъжността заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите. На 25 април 2006 г. е назначен за военен представител на Българската армия в Делегацията на Република България към НАТО считано от 1 юни 2006 г.

На 26 май 2006 г. е награден с орден „За военна заслуга“ първа степен за големите му заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, за проявен професионализъм при организирането и успешното участие на подразделения и военнослужещи от Българската армия в мироопазващи, миротворчески и хуманитарни операции в различни райони по света, за дългогодишна и безупречна служба в Българската армия и принос за поддържане на националната сигурност на Република България.

На 19 януари 2007 г. е назначен за представител на началника на Генералния щаб на Българската армия във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз.

На 1 юли 2009 г. е освободен от длъжността представител на началника на Генералния щаб на Българската армия във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз и назначен за представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО.През 2010 г. преминава в резерва.

От 2010 до 2013 г. е съветник в кабинета на министъра на отбраната и от януари 2015 г. отново е на тази длъжност. Награждаван е с медал „За вярна служба под знамената“, първа степен.

На 5 юли 2015 г. е назначен за заместник-министър на отбраната.

Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е награждаван многократно за отлична служба и високи професионални резултати, отличен е с орден „За военна заслуга“ – първа степен.

Владее английски и руски език.

Женен, с две деца.

Ивайло Иванов е номиниран за служебен министър на труда и социалната политика.
 

Той е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.
Той е бил заместник-министър на труда и социалната политика през 2016 г.

От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности – от експертна до ръководна. 

Настоящата шефка на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Виолета Коритарова е предложена за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Димитър Главчев.

Коритарова е магистър по геодезия, фотограметрия и картография от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Дългогодишен служител е на Агенцията по геодезия, кадастър и картография, като преди това е работила в Министерството на земеделието, горите и храните и в Министерството на образованието и науката.

Има редица професионални квалификации в Нидерландия, Австрия и Германия.

Изпълнителен директор е на агенцията от 20 юни 2018 г. с назначение на министъра на регионалното развитие в кабинета на Борисов 4 - Николай Нанков.

Според публичната информация тя е експерт с опит в областта на геодезията и геоинформационните системи, инвестиционното планиране, поземлените имоти и регистри. При стартиране на мандата й в Агенцията си поставя като най-важна задача подобряване на обслужването на клиентите на агенцията, за да може опашките в офисите да намалеят значително.

Ивайло Върбанов Ценов е кандидатът за служебен министър на външните работи в проектокабинета на Димитър Главчев, представен на 5 април пред партиите и пред президента Румен Радев.

В продължение на 15 г. Ивайло Ценов е бил консул в австрийската столица Виена, "с много добри връзки с австрийското правителство", посочи при представянето му Димитър Главчев. "Ръководил съм се от това, че това е единствената държава, която е против приемането ни в Шенген и по земя", обяви избраният за служебен премиер.

В момента Ивайло Ценов е съветник, завеждащ Консулска служба към Посолството на Република България във Виена, Австрия, гласи информацията в сайта на МВнР.

Настоящият заместник-главен прокурор Мария Павлова е предложена за служебен министър на правосъдието в кабинета на Димитър Главчев.

Павлова вече е била на тази длъжност през 2017 г. и два пъти е била служебен зам.-министър. Понастоящем е заместничка на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Павлова е била повече от десет години следовател в НСлС, а преди това и в Столичната следствена служба.

Няколко години е работила и като прокурор в Софийската районна прокуратура. Завършила е право в Пловдивския университет.

На 19 юни м.г. и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов я покани в екипа си и Прокурорската колегия я назначи за негова заместничка. Павлова дълго време беше и единствения заместник на Сарафов.

Галин Цоков е предложението за образователен министър на Димитър Главчев, като Цоков е и част от кабинета в оставка.

Професор д-р Галин Борисов Цоков е магистър по педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподавател е в Педагогически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ като от 2011 г. е професор по управление на образованието.

Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” (от 2016 г) и Ръководител катедра „Педагогика и управление на образованието“ (2019 г.).

Доктор по педагогика с дисертация на тема: Децентрализация в структурите за управление на образованието на местно ниво – традиции и перспективи (1998 г.)

Специализирал е в: университета UNED, Мадрид ( 2017 г.), Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, НЮ Йорк (2014г.); Специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания (2008 г.); Образователен мениджмънт с профил организационен мениджмънт в образованието в Холандия, Амстердамски университет (2002 г.)

Член е на Комисията за иновативните училища към МОН (2016) и на Постоянната комисия по Педагогически науки и социални дейности на Националната агенция по оценяване и акредитация (от 2018 г.).

Председател е на Асоциацията на департаментите за квалификация на педагогическите специалисти в България (2022), Главен редактор на списание Педагогика (2019).

Участвал е като ръководител, координатор и член в повече от десет международни и национални научни и образователни проекта. Автор е на над 110 научни публикации издадени в България и чужбина.

Д-р Галя Кондева е предложението на Димитър Главчев за служебен министър на здравеопазването, който да поеме ведомството от настоящия ръководител Христо Хинков.

Д-р Кондева е специалист по вътрешни болести и клинична хематология, като е била част от Клиниката по хематология към МБАЛ "Токуда" от 2015 до 2017 г. От януари 2019 г. досега е в екипа на МБАЛ "ВИТА".

За няколко месеца през 2017 г. е била председател на борда на директорите на "Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания" ЕАД в София. Работила е и в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" - в отделението по трансфузионна хематология.

От 2003 г. до 2008 г. е била началник отдел "Лекарствена и медицинска експертизи", Дирекция "Лекарствена политика" в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Член е на УС на НЗОК от 2006 до 2008 г. - представител на държавата в Събранието на представителите на НЗОК.

Завършва МА София през 1987 г. Член е на Български лекарски съюз (БЛС). Взела е участие в многобройни национални конгреси и семинари по специалността. Владее английски, френски и руски език.

Маестро Найден Тодоров отново ще бъде служебен министър на културата в кабинета на Димитър Главчев. Той заемаше този пост миналата година, когато министър-председател бе Гълъб Донев.

В момента обаче Тодоров е в Италия, където утре ще представи концерт със симфоничния оркестър на Сан Ремо.

От 2017 година той е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар" – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ 2".

През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели".

Петър Димитров е номиниран за министър на околната среда водите в проекта за служебен кабинет с кандидат за премиер Димитър Главчев.

В момента Петър Димитров е заместник-министър на околната среда и водите. В продължение на 20 години е специалист в областта на екологията и 20 години работи в Басейнова дирекция "Дунавски район", каза Димитър Главчев при представянето му като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството.

Инж. Петър Димитров е роден през 1973 г. Магистър е по хидромелиоративно строителство, със специализации в България, Япония, Германия и Италия, докторант е в Университета по архитектура, строителство и геодезия – Хидротехнически факултет, се посочва на сайта на Министерството на околната среда и водите.

В продължение на 20 години работи в най-голямата по териториален обхват Басейнова дирекция в България – Дунавски район. Заемал е различни експертни и ръководни длъжности, като над пет години е бил директор на БДДР.

В периода май-декември 2021 г. и от август 2022 г. до началото на юни 2023 г. е заместник-министър в Екоминистерството в рамките на служебен кабинет.

Участвал е в разработването на стратегически и нормативни документи в областта на управлението на водите на национално и европейско ниво. Представял е страната в експертни групи към Международната комисия за опазване на река Дунав. Ръководил е и е участвал в редица национални и международни проекти, свързани с опазването и устойчивото управление на водите.

В периода 2003 - 2020 г. участва активно в разработването, актуализацията и прилагането на плановете за управление на водите и за управление на риска от наводнения на Дунавски район и на Международен басейн на река Дунав.

В дейността си се ръководи от принципите на устойчивото развитие и опазването на околната среда и водите.

Дългогодишният шеф на КЗК Петко Николов е предложен за служебен министър на икономиката и индустрията в кабинета на Димитър Главчев.

Петко Николов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“, има докторантура по интелектуална собственост в УНСС.

От 2003 г. до юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Бил е директор на Патентното ведомство до средата 2021 г. Последно Николов беше ръководител на Национална компания „Индустриални зони“.

Росен Карадимов е кандидатът на служебния министър-председател Димитър Главчев за министър на иновациите и растежа.
 

Доц. д-р Росен Карадимов е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 1991 г. Председател на УС на "Институт за нов икономически напредък". Председател на надзорния съвет на Българска банка за развитие.

Бил е народен представител в VII Велико народно събрание, участвал в приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. Като депутат в 36-ото НС е участвал в приемането на Закона за БНБ (1991 г.), Закона за банките и кредитното дело (1992 г.), Търговския закон (1991 г.).

Росен Карадимов е бил правен консултант и процесуален представител на редица кредитни институции, сред които и ББР.

Валентин Мундров е бил заместник-министър на електронното управление в кабинета "Денков", а сега е предложен за министър.

Мундров е професионалист в сферата на информационните технологии с повече от 20 години задълбочен технически опит в разработването, внедряването и поддръжката на сложни информационни системи. Притежава експертиза в стратегическото планиране, изграждането и управлението на екипи, проекти и програми.

До този момент Мундров е бил ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор. 

Валентин Мундров е магистър със специалност „Индустриално инженерство“ в Техническия университет – София, завършил е и „Електронен бизнес и електронно управление“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии.

На 15 юни 2023 година Валентин Мундров е назначен за заместник-министър на електронното управление от премиера акад. Николай Денков.

Владимир Малинов е предложението на Димитър Главчев за служебен министър на енергетиката.
 

Изпълнителен директор на националния газопреносен оператор "Булгартрансгаз“ ЕАД.

Преди да поеме управлението на дружеството е ръководил процесите, свързани с регулаторни въпроси, отношенията с европейските институции, сертифицирането и отделянето на преносния оператор, както и прилагането на пазарните мрежовите кодекси на ЕС в областта на природния газ.

Председател е на Съвета на директорите на "Газов хъб Балкан“ и е член на Борда на директорите на Gastrade S.A. – проектната компания, която изгражда терминала за втечнен газ край Александруполис. Член е и на Борда на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ – ENTSOG.

Евтим Милошев е номиниран за служебен министър на туризма.
 

Роден на 2 май 1968 г. в София. Завършва Строителния техникум в София. Изкарва задължителната двугодишна казармена подготовка, след нея следва в Университет по архитектура, строителство и геодезия и през 1995 г. защитава магистърска степен по геодезия.

Става част от основното ядро на създателите на студентската програма „Ку-Ку“, която се излъчва в ефира на Националната телевизия.

Работил е като продуцент на предавания в bTV и БНТ И NOVA.

През 2006 г. Евтим Милошев участва в създаването на продуцентска къща.

През 2009 г. Евтим Милошев е сред основателите на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти в България (АФТП). Член е на Управителния ѝ съвет до 2012 г., когато е избран за неин председател.

През 2012 г., Милошев създава продуцентска компания заедно с други продуценти, чиято основна дейност е фокусирана в областта на филмопроизводството.

Евтим Милошев е продуцент на сериали, шоу-програми, публицистични ток-шоу предавания, риалити формати, заснемането на телевизионни реклами и реализирането на театрални спектакли. 

Милошев изнася лекции на магистрантите от Нов български университет и на магистрантите от специалност „Журналистика, продуцентство и финанси“, във Висшето училище по застраховане и финанси.

В края на 2016 г. Евтим Милошев е удостоен с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура и национална идентичност – „Златен век“.

Георги Глушков е предложението на Димитър Главчев за спортен министър.

Георги Глушков е баскетболна легенда и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г. насам. Два поредни мандата е член на Борда на ФИБА - Европа и два поредни мандата е член на Изп. Бюро на Български Олимпийски Комитет, а в периода 2018 - 2023 е президент на Техническата Комисия на ФИБА - Европа.

Глушков е магистър "Счетоводство и Контрол" от Висшия Икономически Университет във Варна, говори свободни английски и италиански.

Играл е в Националната Баскетболна Асоциация (НБА) на САЩ и Канада в отбора на Финикс Сънс. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА. Роден на 10 януари 1960 г. в Трявна, на 17 години е вече национален състезател, а в средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред петимата най-добри баскетболисти на Европа.

След САЩ, играе в Италия, Испания и за Академик Варна. С националния отбор на България по баскетбол Глушков взима участие общо на четири европейски първенства - през 1979, 1985, 1989 и 1991 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук