Думата "битка" изречена от президента е притеснителен факт. Той влиза в един политически дебат, на който мястото му е в парламента. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването "Още от деня" по БНТ. „Никога не сме си позволявали да го обиждаме и да раздаваме квалификации.
В парламента е нормално да се разгорещят страстите, но не и в президентството. В президентството трябва да се намира политически консенсус. Там е мястото, според Конституцията, където се решават спорове. Според мен той си изпусна нервите днес“, посочи Биков. „Изводите на Комисията за изтребителите "Грипен" не са провокация към Румен Радев“, категорични са от ГЕРБ.

„БСП се опитват да въвлекат президента в своята политика и да го използват като инструмент. Това би принизило институцията“. „Нормално е да има спорове в парламента. Това не трябва да го дразни. Ние не сме карали курс по строева подготовка преди да влезем в парламента, за да може някой да ни спира. Антон Тодоров е по-остър. Имаме различни хора и по-остри. Никога не сме си позволявали да унижаваме президента, да говорим и за битка.

Президентската институция не е власт. Нейната задача е да събере всички политически сили и да излезе с обща позиция“, припомни Тома Биков. „Ние не искаме да поставяме под въпрос съществуването на Комисията по досиетата. Антон Тодоров има достатъчно опит и знания, за да заеме позицията на председател. Това би било възможност да продължи работата си“, поясни депутатът от ГЕРБ.