Фактът, че в един много сложен процес като влизане в Чакалнята на Еврозоната нямаше как да си позволим да правим промени в кабинета. Всички мотиви за оставките са валидни. Първо - министър-председател е Бойко Борисов и той взима решенията. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той отправи критика към "Да, България", които се опитват да влязат във властта и се "помпат" с ДПС. По думите на Биков се разиграва сценка.

"Тези действия ги правим много ясно на нашите избиратели къде е ГЕРБ и че е готов да се раздели с всеки, но не и с избирателите си", каза депутатът пред БНТ.

"Напрежението не знам дали ще се намали, ние вече се намираме в предизборна кампания. Сигурен съм, че една голяма част от протестиращите са там с чисто сърце, без да предполагат, че са включени в кампанията на различни политици.

Виждам, че говорителите на тези протести са на възраст между 60 г. Включително и "младежите", които спряха метрото. И най-накрая г-н Радев, който се опитва да използва за масовка интелигентните и младите", коментира Тома Биков.

Биков е убеден, че Радев подкрепя с всички сили БСП, защото това е първата му стъпка към нов мандат. Той прогнозира, че ДПС и ДБ също ще го подкрепят.

"Президентът има правомощия да предлага промени в Конституцията. Сетил се той на 4-тата година да иска промени", каза още депутатът.

На въпрос за евентуален импийчмънт, Биков отбеляза, че решенията се взимат на избори.

"Импийчмънът би добавил някакъв жертвен образ. Недопустимо е да говори по този начин.

Когато си президент и представляваш целия български народ, да наричаш мутри цели групи от хора, без да кажеш кои са тези мутри - Дончев ли е, Сачева ли, кои са тези, които ще бъдат "вън". И кое е това "вън".

Това е недопустим език на български президент! Аз смятам, че г-н Радев ще плати политическа цена за това рано или късно", коментира народният представител от ГЕРБ.

Тома Биков заяви, че новите мерки от правителството ще са насочени към най-пострадалите в бизнесите от коронавируса. Увери, че държавата бързо ще се справи.

"В държавата има пари и тези пари трябва да бъдат изразходвани максимално. Но нито едно служебно правителство не може да гласува нито една такава мярка", напомни той.

И подчерта, че не трябва да влизаме в хронична болест на състояние без правителство. Напомни, че дори и да има избори октомври при това разделение на политическите сили не може да се гарантира, че нов кабинет ще заработи през ноември. Смята, че и БСП са в лоша кондиция.