Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев не отрече, че срещу България има наказателни процедури от ЕК за неизпълнени условия по еврофондовете. Те обаче нямат никаква връзка с предварителните условия за кандидатстване за евросредства, обясни той пред БНТ.
Спирането на еврофондовете зависи от начина на управлението, уточни Дончев.
 

„В новия общ регламент за евросредствата се уредиха т.нар. предварителни условия. Това са условия, които всяка държава-членка на ЕС трябва да изпълни, за да има в дългосрочен план достъп до европейското финансиране. Ние още преди приемането на новия регламент си създадохме организация да започне изпълнението на тези условия. Те покриват много сектори: социална сфера, води, обществени поръчки и т.н. Срокът за изпълнението е краят на 2016 година”, каза вицепремиерът.
 
„Срокът за докладването и приемането им от ЕК е средата на 2017 година. Аз твърдя, че по всички условия България има много значим напредък. Трябва да се довърши докладването по условията. Ние нямаме условие, по което нямаме напредък. Фактически 99.9% е направено каквото трябва да се направи”, добави той.