Изискване към страната ни да прави парични преводи, за да получи достъп до финансиране от Европейския фонд за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавирус няма.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на народния представител от "БСП за България" Дора Янкова във връзка с представения от ЕК на 27 май 2020 г. проект за създаване на Фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус, пише standartnews.com.

Дора Янкова отбеляза във въпроса си, че за да получи средства, България трябва да направи вноска от близо три милиарда евро, което представлява осем на сто от БВП на България.

Вицепремиерът Дончев отговори, че няма такова изискване. "Вероятно процедурата ще изисква издаването на държавни гаранции на определен етап след приемане на предложението", коментира той.

Дончев коментира, че това предложение на ЕК е революционно, изключително смело и в общи линии представлява адекватен отговор на ЕС за справяне с последиците от кризата.

Страхотна финансова новина от Брюксел! Към България потичат милиарди евро 

Вицепремиерът заяви, че се подготвя първа версия на националния документ, който България ще представи на ЕК.

"Мисля, че ще бъдем готови в края на лятото да влезем в режим на публични консултации, защото не е редно един такъв документ да бъде подготвян само вътрешноведомствено", уточни той. Участието на българското правителство и на какъв етап е дейността свързана с изготвянето на националния план.

Дончев увери, че страната ни участва активно при изготвянето на Многогодишната финансова рамка на ЕС и предложението на ЕК, наречено New Generation EU.

По думите му за този инструмент средствата са около 12,845 млрд. евро, от които 9 млрд. евро са за безвъзмездно финансиране и над три милиарда достъп до кредити.

Дончев обясни, че React ЕU е най-бързият инструмент със стойност 692 млн. евро. По думите му те могат да бъдат достъпни в рамките на тази година или веднага след приемането на Многогодишната финансова рамка на ЕС.

Допълнително са предвидени 2,24 млрд. евро, които могат да бъдат достъпни от Фонда за справедлив преход или инструментът, с който ще се финансират политиките по декарбонизация в ЕС, 376 млн. евро се отпускат допълнително към Програма за развитие на селските райони.

По думите му най-големият инструмент, който е над 6 млрд. евро е инструментът за възстановяване и устойчивост, по който парите ще са достъпни до 2024 г.

"Въпреки, че все още няма прието предложение, въпреки частичната неяснота по отношение на правилата за допустимост по разходи, които могат да бъдат покривани, ние имаме само политически анонси, основен фокус ще бъдат мерки за възстановяване на икономиката, мерки за укрепване на здравните системи, ускорени инвестиции в иновации, дигитализация, ние вече работим", увери Дончев.

Той обясни, че се очаква срокът за подаване на националните планове от държавите членки да бъде до април месец следващата година. "Аз мисля, че ние трябва да направим необходимата национална мобилизация такъв документ да бъде изготвен по-рано", посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

Той изрази увереност, че през есента ще имаме възможност да дискутираме всички мерки, които ще бъдат част от плана, както и всички сектори, които трябва да бъдат финансирани.