Кандидатът за кмет и общински съветник в София Тончо Токмакчиев и издигналата го Партия на зелените са изненадата от малките играчи в столицата. Това заяви Юри Асланов, собственик на социологическата агенция АФИС.

Като кандидат за кмет и водач на листата Токмакчиев взима 2.5%, което означава, че ще влезе в Столичния общински съвет. Бариерата е около 1.6%. Актьорът има силно представяне, разпознаваем е и симпатичен на публиката, подчерта Асланов.
 
В голяма битка данните на АФИС показват, че Йорданка Фандъкова води с 31%, веднага след нея в статистическата грешка е Мая Манолова с 30%. Имаме равенство и до последно в неделя няма да се знае коя е фаворит, каза Юри Асланов. Трети е арх. Борислав Игнатов от ДБ далеч зад тях с 9%.

Демократична България губят сериозен електорат и ще се представят два пъти по-слабо от предходните местни избори. През 2015 г. бяха втора политическа сила, сега ще паднат до трета, обясни Асланов.

Четвърти в изборите за кмет на София се подрежда Ангел Джамбазки от ВМРО с 6:. Борис Бонев от "Спаси София" остава пети с 3%.
 
Подредбата в бъдещия общински съвет според АФИС би изглеждала по следния начин:
 
ГЕРБ - 32%
БСП - 24%
ДБ - 8%
ВМРО - 5.4%
 
Следват един куп малки формации, които са в рамките на 2-3% като Партия на зелените, Атака, АБВ и др., показват още данните на АФИС.