Трябва устойчива политика на публичните финанси, за да не е проблем дефицитът. Трудно ще бъде да се намали съществено дефицитът в бюджета. Това каза икономистът Владимир Сиркаров пред Actualno.

"Лошото е, че в момента макрокартината не предполага въобще да имаме дефицит. Да, със сигурност политическата ситуация е една от основните причини за този дефицит, защото когато си в цикъл избори след избори, в крайна сметка популизмът е част от играта.

Асен Василев обеща да бъде предложен проектобюджет с 3% дефицит

Да се надяваме, че в момента с редовен кабинет, въпреки че доста сложни отношения има вътре в него, все пак ще се изготви една средносрочна прогноза и ще се даде сигнал към европейските ни партньори, че оттук насетне вече ще се работи по-конструктивно и публичните финанси ще влязат в релси. Но тепърва предстои да видим", посочи Сиркаров.

Колко може да бъде намален дефицитът, колко е реалният?

"Реално трудно ще бъде намален дефицитът съществено, тъй като вече са се предприели доста мерки в разходната част, някои от които и през закони, както е в случая с увеличаването на пенсиите. Разбира се и социалните програми много трудно се намаляват.

Казус тук е, че на касова основа можем да намалим дефицита под някаква форма в края на годината, но Европейската комисия и Европейската централна банка, евросистемата, със сигурност наблюдават начислената основа.

Така че и в контекста на това, което вече споделих, че в самия кабинет ще има противоречия, си мисля, че по-реалистичният вариант е някъде около 4-4,5%. Опозицията със сигурност ще натиска много, синдикатите също. Защото трудността идва оттам, че от една страна виждаме, че има категорична позиция, че няма да се вдигат данъците, т.е. приходната част няма да има съществено изменение.

Да не говорим, че в прогнозите, които се правят от миналата година виждаме, че инфлационният натиск намалява. Т.е. цените продължават да се повишават много леко, но темпът намалява и най-вероятно ще станем свидетели на понижаване на цените, което в крайна сметка е нещо много позитивно. Напълно реално е годишната инфлация да е под 10%, но това в никакъв случай не е ниска инфлация."
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук