„Ние искаме да попитаме гражданите дали да сме президентска република.В ИТН няма противоречие по тази тема. Хората ще решат дали ще се случи“.

Това заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов в ефира на bTV.

Водещата на „Лице в лице“ запита госта си каква е разликата и какво ще реши президентската република, а той остро поде:

"Водили сме го този разговор, г-жо Ризова, но добре – така ще има най-малкото ясна отговорност. Министерски съвет сега управлява НС. Изпълнителната власт си има НС, което прави това, което каже премиерът“, каза Йорданов.

„Ако има партия, създадена под протекцията на Радев, то това са ПП, а не ИТН“, категоричен бе той.

„Как си представяте Слави Трифонов, който тръгна от bTV, да е под шапката на Радев. Какъв Радев. Стига“, добави той.

Йорданов бе помолен да коментира и решението на Ива Митева вече да не е част от формацията:

„Ние наемахме експерти за конкретна дейност. Такъв ни е бил подходът. За дадена дейност трябва да се слага професионалист, а не политическо лице. Нашият подход бе практичен. Има конкретна работа и за нея трябва човек, който да я свърши“, заяви той.

„С експертите ни разговори се водят, като наближат избори. Нека го оставим това нещо. Ива Митева доста внимателно се изказа. Ако дойдат избори, може да говорим пак с нея. Тя е експерт, който трябваше да свърши определена работа. Тя беше професионалист и един от най-добрите председатели на НС. Логично е хора, които не са партийни членове, да си работят нещо, когато не сме в парламента“, каза той.

По думите му ИТН е била подложена на масирана атака от кръга медии на Асен Василев, Кирил Петков и Христо Иванов. „Откакто нас ни няма там, митовете си отиват. Казахме, че Василев управлява лошо финансите, вече личи, че финансовото състояние е лошо. Факт е, че положението на българите след вдигането на ветото за РСМ е по-лошо – факт е. Всички тези факти започват да излизат един по един“, каза той.

„Сегашният енергиен министър направи чутовна глупост, опитвайки да спре диверсификацията за ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй. Сегашният енергиен министър има хоби да плава с лодка“, каза той.

„Свалихме правителството, защото то беше създадено въз основа на едно коалиционно споразумение. То бе нарушено и това обезсмисля коалиционното правителство“, каза той.

Само преди месец ПП и ГЕРБ само дето не се биеха по улицата. Единият арестува другия, а сега от два дена - три, те само дето не са се разцелували уста в уста. Те правят софт порно, ако си държаха на думата, щяха да търпят сигурно щети, че няма правителство, но не си държат на думата", категоричен бе зам.-председателят на ИТН.

„Имате партия, която си плю буквално на всичко, което е казвала, включително на онези деца, които ги пребиха под МС. Има неща, които ние не правим, ако това да не сме в парламента е щетата, добре, ще си я понесем“, каза той.

Йорданов обеща ИТН да участва на следващите избори.

„Една партия не е трима души. Има си лица и лица. Няма да си оставим магарето в калта. Като дойде следващият кабинет, ще сме там, където ни отредят хората."

"Ако бях депутат от 20 години, сигурно щях да съм същият боклук, като тях. Властта променя хората, става им като наркотик. Част от нашите лица, които казвате, че сега са колебаещи се, сигурно нямаше да са такива, ако бяхме влезели в парламента. Има хора, които се побъркват да са вътре в играта. Кирил и Асен ще продадат каквото си щете, за да са в парламента", смята той.

"В играта, дето я играят на шах, Бойко Борисов ги бие, унижава и ги хвали. Как ли се чувстват избирателите на ПП, които наистина са им вярвали и сега гледат как Петков и Василев си разменят еротични послания с ГЕРБ“, запита той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук