Говорим си едно и също. Когато правехме "Шоуто на Слави", не искам да си спомням колко национални траура преживяхме. Всеки път говорим какво трябва да се направи и никога не се прави. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН пред БНТ. 

"Сега, когато съм от другата част, голяма част от тези, които са овластени, не им пука. Никой никога до момента не е взел превантивно решение. Никой не е застрахован срещу пожари, земетресение, но не са взети превантивни цели", сподели той. 

"С пожарите има сумати причини - едната причина е тежка недомислица в закона, която гласи, че пасищата трябва да се подготвят юли и август. Всичко пламва при 40 градуса жега и то по обяд. Говорили сме това да се случва септември, както е по европейска директива. Нямаме машини, нямаме необходимата техника", каза Йорданов. 

"Пуснати са поръчки, ама по зор, така че да не се случи. Надявам се да започнем да отстраняваме някакви пречки. Имахме сериозен председателски съвет, че трябва да започнем да ги отстраняваме. Трябва да го пипнем и най-накрая да го оправим. Ще им вземем оставките и какво от това? Няма смисъл това упражнение. Да се закупи техника, да се предотврати това, да оправим законите.

Безумната ни система не се задейства, защото по време на пожар спира тока и тя не може да се задейства. Другата причина е, че кметът трябва да се обади.

За кво сме дали тия два милиона и половина. Най-тъжното, което се случи, е че от Светия Синод изпратиха човешко писмо със списък от всички църкви в страната, че ще известят хората, ако има нещо. Връщаме се в 15 век, когато ако има нещо, църквата бие камбаната. Ако хвърчат глави, трябва да са много хора, не само на министрите", категорично заяви той. 

"Фактът, че нямаме управление, защото няколко човека се смятат за най-важни във вселената, имаме служебен кабинет, който е с ограничени права, получаваме това.

Можеше да имаме кабинет с втория мандат, дори с първия, ако Борисов не беше подходил като да смята себе си за център на вселената, а в момента имаме Петков, Василев, Бориславова и Денков, които саботират ДБ, които имат разум да разберат, че не може да стане така.

Саботират ги, защото ДБ искат да се водят преговори за съставяне на правителство. Вчера бях на среща с тях. Проведохме разговор с хора, които тоя път разсъждават практично и разбират, че изходът е да говорим. ПП ги нямаше. Те са тези, които казаха като получиха втория мандат, ние виждаме "нямаме антикорупционно мнозинство". Да ме обвиняват в каквото искат.

Не ме интересува каква е истината. Не мога да си изкривя душата, когато една политическа формация постъпва правилно, но ПП ги саботират. Те не могат вътре да се разберат. Връщат мандата заради ПП", разкри той. 

"Някой титан като Лена е писал закона за омбудсмана", каза народният представител и обясни, че ДБ са се съгласили с промените, които са предложили юристите на ИТН. 

"Кирил Петков не може да излезе да пие кафе без да пита баща си или Алексей Петров, лека му пръст", посочи още Йорданов. 

Той каза, че подходът им за преговорите ще бъде да разговарят с всички и да направят управленска програма. 

"Отсреща срещу нас не стояха идиоти, а хора, които знаят, че един закон се оправя за няколко месеца. Министър-председател или ярко политическо лице като Киро, Лена, Денков или Борисов - не. Ако направим разговора, както с ДБ, тогава не е проблем да имаме мнозинство", завърши той.