Тошко Йорданов погъделичка БСП на тема експертно правителство

Борислав Гуцанов каза, че подхождат с уважение и държавнически подход към срещата

„Има такъв народ“ провежда среща с БСП в Народното събрание във връзка с реализацията на третия мандат за съставяне на кабинет. От БСП на разговорите присъстват председателят на групата Борислав Гуцанов, както и Драгомир Стойнев, Иван Иванов, Деян Дечев, Мая Димитрова и Цветелина Пенкова.

От ИТН присъстват председателят на групата Тошко Йорданов, както и Станислав Балабанов, Павела Митова, Андрей Чорбанов и юристи.

"Вие сте парламентарната група, която е заявявала, че от кризата може да се излезе само с експертно правителство", каза Йорданов в началото на срещата. Според Йорданов доводите им съвпадат с мотивите на ИТН.

Борислав Гуцанов каза, че подхождат с уважение и държавнически подход към срещата.

Според него третият мандат е много по-различен от другите два.

"Спасението на този мандат, ако се подходи с диалог, ако се подходи с важни приоритети и загърбване на различията, е нормално този мандат да бъде мандат на парламента и начало на диалог между политическите партии. Надявам се да се стигне до нещо, което да подобри живота на всяко българско семейство", каза той.

Идеята ни е да намерим общите неща между политическите партии, каза Йорданов. 

След като във вторник бе проведен първият кръг от преговори с т.нар. нечленуващи в групи народни представители, с двете групи от несъществуващата вече "Величие" - депутатите около Николай Марков и депутатите около Ивелин Михайлов, идва ред на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП. Групата на ДПС с председател Делян Пеевски вече отказа да отиде на разговори с ИТН.

„Страната е изпаднала в дълбока политическа, икономическа и социална криза. Не на последно място е нарушено и доверието между гражданите и техните народни представители.

Едва ли има отговорен депутат в 50-то Народно събрание, който да не осъзнава, че на страната е нужно стабилно управление, което да започне да решава най-неотложните проблеми. Това не може да стане без широка парламентарна подкрепа и ясна управленска програма“, гласи поканата на ИТН.

Дотук единственият народен представител от разпадналата се група на "Величие" Красимира Катинчарова, която разговаря с ИТН за третия мандат, заяви, че групата около Ивелин Михайлов няма да даде подкрепа.

След срещата на ИТН с останалите депутати близо до Николай Марков стана ясно, че те подкрепят третия мандат и са намерили общи виждания по редица приоритети.