"Сглобката вкарва страната в ужасна криза. Тя не е евроатлантическа - това e сглобка Магнитски и за финансови интереси", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов.

"ИТН е евроатлантическа партия, но сме опозиция. Под формата на евроатлантизъм се оформя едно голямо разграбване на държавата - това е истината", подчерта той.

За него страхът от Магнитски диктува здравината на сглобката и затягането на гайките, когато те се разглобяват.

"Скандалите между тях са винаги за пари - това е другата опорна точка, която ги събира. В момента, в който се сблъскат за някакви пари кой да ги усвои, се получава криза, след което се събират хора, които се арестуваха преди по-малко от година, разбират се как ще се разделят парите и сглобката отново се закрепва", обясни Йорданов и даде пример с избора на шеф на НЗОК.

Според него в скандалите около Здравната каса са намесени корпоративни интереси, които нямат нищо общо със здравето на хората.

"Предвидено е да се дадат над 2 млрд. за лекарства. Преди 3 години са били 1,2 млрд. За тези 3 години не се използват повече лекарства, нито се дават на повече пациенти, но цената е с 800 млн. повече.

Не се изписват т. нар. генерични лекарства, изписват се по-скъпи лекарства и така се изхарчват парите", отбеляза Тошко Йорданов, цитиран от БНТ.

"Имаше голяма криза с част от лекарствата, защото се изнасяха", каза още той и допълни: "Има секретен доклад на ДАНС по темата за износа на лекарства. Чудовищни суми са реализирани от износа на лекарства по начин, който не е трябвало да се случва.

Това не е възможно да стане без чиновниците по веригата да са знаели. Това обяснява защо е тази битка за 8 млрд. в Здравната каса", каза Йорданов.

По думите му този износ е бил реализиран от началото на година досега.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук