Втори ден се търси кой е отговорен за поставените метални врати на парадния вход на парламента.

Тошко Йорданов от ИТН коментира решетките в личния си туитър акаунт, съобщава Tribune.bg.

"Да ви кажа - народните представители не сме искали, нито сме били питани, нито сме се съгласявали да турят тези железа по вратите . Това написа в „Туитър” лидерът на парламентарната група на има такъв народ” Тошко Йорданов.

В същото време шефката на последните две Народни събрания Ива Митева, която сега е заместник-председател, коментира темата пред репортери, съобщава "Флагман".

 

Припомняме, че на  вратите на централния вход на Народното събрание са поставени тежки метални решетки, което не се е случвало никога до сега.  От пресцентъра на Народното събрание, както и самият председател на парламента Никола Минчев по-рано заяви, че решетките са монтирани, като са спазени всички изисквания.  

Тя обясни, че има информация, че от Министерството на културата първоначално са одобрили металните решетки, което е странно предвид вчерашния акт от ведомството с указание те да бъдат премахнати.

След въпрос - трябва и може ли да се обжалва акта на ведомството, Ива Митева отговори: „Не мога да ви кажа. Не съм видяла никакъв акт наистина. Доколкото чувам, предварителното становище на Министерството на културата е било, че няма пречка да се сложат. Да се види имало ли е наистина такива разговори и да се прецени как се действа.“

Любопитен момент е, че главен секретар на парламента е Габриела Килфанова, която бе назначена в средата на миналата година именно от Ива Митева. Сегашният председател на Народното събрание Никола Минчев остави Килфанова на поста.

Главният секретар е неполитическото лице, което реално ръководи администрацията на парламента.

След въпрос - в случая с решетките назначената от нея Килфанова носи ли отговорност, Ива Митева каза: „Да, аз съм назначила главния секретар. И съм убедена, че главният секретар си е свършил работата така, както трябва да си я свърши, и се надявам силно, че това да е било докладвано на председателя на парламента.

И мисля, че председателят на парламента трябва да изиска докладна и трябва да върне лентата и да провери цялата фактология. Но да се крие председателят на парламента зад администрацията най-малко не е редно.

В края на краищата сме народни представители. В края на краищата сме дошли тук с някаква отговорност и трябва да бъдем отговорни и наистина да си носим отговорността; когато сгрешим, да излезем и да си признаем. Не е голяма драма човек да има силата да си признае грешката.“

Днес в парламентарна декларация от "Продължаваме промяната" обявиха, че Никола Минчев не е подписвал разрешение за поставяне на решетките.