Партия ГЕРБ, която се записа в най-новата история на България като най-дълго управлявала политическа организация с лидер Бойко Борисов, изненадващо постави в собствените си редици възможно най-драконовски мерки за определяне на бъдещите си депутати в 45-ото Народно събрание.

Този път членовете на ГЕРБ трябва да пренебрегнат част от действително заслужаващите сред тях да се движат по жълтите павета за идните четири години, отстъпвайки призови места за изявени хора от местните общности, както и за ярки фигури от редиците на СДС, пише "Флагман".

В Бургаска област на посочените по-горе условия определено отговаря областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който запази поста си и при коалиционното управление на ГЕРБ с Обединените патриоти.

Изданието припомня, че Чолаков, който дълго време е зам.-национален председател на СДС, стана губернатор още при предходното правителство на Бойко Борисов с Реформаторския блок.

Заради компетентността и работохолизма му, юристът Вълчо Чолаков бе припознат и от НФСБ, които през 2017 г. имаха право да сложат човек от собствените си редици в красивата жълта сграда на ул. „Цар Петър”. Чолаков успя да съхрани уважението както на министър-председателя Бойко Борисов, така и на Валери Симеонов, който преди 4 години го посочи като представител на своята квота.

Това е името, за което със сигурност ще бъде запазено избираемо място в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия вот. По информация на Флагман.БГ настоящият областен управител се подготвя да напусне кабинета си и да се завърне в адвокатската си кантора, като не очаква преместване в столицата на спокойна и финансово подплатена позиция в Народното събрание.

Номинацията му за депутат е сигурна, тъй като той има достатъчно симпатии не само в ГЕРБ, но и сред Обединените патриоти. Коалицията „ОП“ ще повтори формата си от март 2017 г., без Волен Сидеров, Чолаков би бил комплимент и за Патриотите дори като водач на тяхната листа за Бургас, въпреки че собствената му партия не се родее с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Със сигурност в листата с кандидати на ГЕРБ номинация ще получи и настоящият зам.-председател на Общинския съвет в Бургас Станимир Апостолов, вторият по значимост седесар в Бургаска област. Той е икономист по професия. Неговите шансове да влезе в НС ще станат реални, ако Чолаков не приеме поканата да представлява новата коалиция ГЕРБ-СДС в новия парламент. 

Сред имената от гражданската квота ще попадне и това на настоящия председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност в Общинския съвет на Бургас Веселин Пренеров. Той е общински съветник втори мандат, известен е с активностите си от трибуната и сред широката общественост.

Пренеров е филолог, дългогодишен журналист, познава проблемите на Бургаска област по всички аспекти. 

През последните две години впечатление прави и настоящият общински съветник от листата на ГЕРБ Юлиян Георгиев. Той не е член на ГЕРБ. Георгиев е разпознаваем като един от най-успешните представители на ресторантьорския бизнес, той е бакалавър по туризъм и магистър по екология. 

Любимец на артистичен Бургас е актьорът Тони Минасян. Той също е общински съветник от Бургас и се счита, че може да привлече младите избиратели от интелигентния кръг в неговото поколение. 

Засега няма яснота дали в малките общини няма да се очертаят фигури, носещи гласове в настоящия вот. 

Изпълкомът на ГЕРБ е дал насоки да се търсят и излъчват хора от гражданската квота, които биха допринесли да се постигнат поне същите шест избираеми места от настоящото Народно събрание.

Очаква се трима от досегашните депутати на ГЕРБ от Бургаска област да се простят с поста си. Сигурни са местата в 45-ото НС за водачката в три поредни парламентарни избора на екс-еко министърката Ивелина Василева, както и на областния лидер Димитър Бойчев, без когото в челната тройка няма как да се поведе листата. 

Със сигурност ще има изненади и те ще дойдат от номинациите, представляващи гражданска квота. 

Председателката на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова няма да замине за София, тъй като отсега знае, че трябва да носи тежкия кръст до края на настоящия мандат на местната власт.

При това положение ще бъде наложително да се открои жена с висока интелигентност, политическа подготовка и остър език, подходяща за изява пред публика. За предпочитане е тя да бъде от гражданската квота, за да докаже ГЕРБ, че е широкоскроена партия от европейски тип.