"Ако не бъде бюджетът на Асен Василев, той ще си подаде оставката."

Това мнение изрази пред БНР финансовият репортер Петър Илиев. Според него нито един финансов министър не би преглътнал да му пренаписват бюджета, който предлага.

"Асен Василев е честолюбив, обидчив и има определени месиански възгледи за себе си."

Радев се закани заради Асен Василев: Досега президент не е правил това, но...

"Вие да сте чули човек, който някога се е занимавал с бюджет, който да каже, че тази макрорамка на този бюджет е свястна? Политиката на финансовия министър е много ясна – първоначалният напън беше да осигури избирателна база на цялото формирование, в което той участва, след което основната му задача беше да увеличава постоянно покупателната способност и паричния оборот – чрез увеличение на минимална заплата и на пенсии", коментира Илиев.

Относно проектите на общините, които влизат в бюджета, журналистът отбеляза, че като общество може и да разберем как "проектите на тези, които трябва, минават в пълен размер" за сметка на други.

Мълниеносно: Асен Василев удари по президента след историческата секира

"Ако президентът е решил тотално да нанесе някакви щети на сглобката или да я разклати, той ще се възползва максимално от 14-дневния срок и ще влезем в новата година без гласуван бюджет", изтъкна Петър Илиев във връзка със заканата на държавния глава да наложи вето върху Закона за държавния бюджет.

"През държавния бюджет не трябва да се решават политически противоречия."

Близо 294 000 души у нас се осигуряват на максималния осигурителен праг. Вдигането му би струвало 1300 лева допълнителен разход на човек на година, а общо събраната сума би била около 380 милиона за година.

Това обясни в предаването "Преди всички" Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии AIBEST.

"Мотивацията на един човек да се осигурява на определена база, на определен обем пари, би трябвало да е свързана с услугите, които получава – както в момента, така и дългосрочно", посочи Кръстев относно заявеното вдигане на максималния осигурителен праг от 3400 на 3750 лева.

Той попита има ли достатъчно смелост да се реформира пенсионната система, преди тя да се сгромоляса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук