ГЕРБ остава първа политическа сила с 29,8% вот сред заявилите, че ще отидат до урните. БСП я следва на дистанция от 1,9% и с 27,9% подкрепа. Това показват данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено между 10 и 16 март т.г.  В него по метода "лице в лице" са интервюирани 1004 пълнолетни български граждани. 
Обединени патриоти са трета политическа сила с 10,2% от гласовете, следвани от ДПС (8,7%) и „Воля“ (7,3%). Това са петте партии, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, казват социолозите от "Тренд". 

Респондентите са получили от социолозите пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и са посочвали своя избор.

Според изследователите Реформаторският блок запазва най-­големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват.

Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. „Нова република” и „Да, България“ са съответно с 2,3% и 2,2%.

Опцията „не подкрепям никого“ предпочитат 3,1%.
 

По думите на социолозите от "Тренд", които от началото на годината всеки месец провеждат национални представителни проучвания, няма определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над 2/3 от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не.

Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-­младите са най-­незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-­важни за 46%, отколкото самата партия (35%). Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-­важен фактор.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44­то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.

Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществените нагласи. Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание ­ вестник „24 часа“. Изследването е изпълнено от Изследователски център „Тренд“ в периода 10.03­16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю.

Изследователски център „Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната ни страница във “facebook”, но не и за по­нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.