Поели сме ангажимент към хората от протестите, че ще има правителство на промяната, което ще демонтира едноличния модел на Борисов и ще се заеме със съдебната реформа. Това заяви в Благоевград председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

По думите й тези сложни задачи могат да бъдат направени от министри с безспорна професионална и гражданска биография.

"Не смятаме, че предложените министри отговарят на този висок стандарт, който гражданите очакват. Освен това, настоявахме за подписване на споразумение с ясни ангажименти и ясна, публично заявена и подписана гаранция, че правителството няма да бъде образно казано, параван за задкулисни игри", допълни тя.

"Няма никаква диалогичност и никакъв ясен ангажимент, че ДПС и ГЕРБ ще бъдат трайно изолирани от властта и управлението. Поради това нашата ПГ взе решението, че няма да подкрепи кабинет, предложен от ИТН", добави Манолова.

"Нека да мине гласуването утре, в което всяка партия ще се дислоцира къде стои. Вече топката е при президента - на кого ще връчи мандата", каза още Манолова, преди да се разбере че гласуване няма да има, тъй като ИТН се отказаха да внасят проектокабинета за гласуване.

"Готови сме за разговори с ИТН, с ДБ и БСП дали е възможно сформирането на експертно правителство от професионалисти за един обозрим период. Още на 13 юли ние казахме, че решението е служебният кабинет и служебните министри, които българските граждани одобряват, да бъдат в основата на едно експертно или техническо правителство.

Рано е да се каже дали ще имаме избори 2 в 1. Това, което е добре за гражданите, е да има истински разговор между ИТН, ДБ, ИБГН и БСП, партньорски разговор, в който националният интерес да бъде на преден план.

Става дума за партньорски консултации, за разговори, в които няма опити за доминация и налагане на ултиматуми", уточни тя и добави, че от формацията остават с протегната ръка и партньорски добри чувства и към ИТН, и към ДБ.