Запознах се с Кирил Петков в студиото си, тогава той рекламираше пробиотик. Така съм го записал и в телефона си – Кирил Петков – пробиотик. Това заяви пред Дарик лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Той отново разказа как след като е спечелил изборите, е предложил на Кирил Петков да остане министър, но той му поставил условие Асен Василев да вземе Министерство на финансите. Всичко приключва там.

„След това дойдоха с Асен Василев офиса ми в НДК и проведохме разговор за това да има правителство. Те предложиха тези министерства, може би заедно сме стигнали до извода кои министерства какви да бъдат.

Нямаше напрежение тогава, те са много гъвкави. Говорят с желание нещо да се случи. Петков е емоционален, а Василев гъвкав по отношение на това да стане нещото.

Тези хора не стават за управление на държава, трябва да стоят максимално далеч от власт”, категоричен бе Трифонов.

„Направих избор между лошо и по-малко лошо. По-малко лошо е да продължа да участвам в тази коалиция. Реших ИТН да не бъде унижавана повече в тази коалиция.

Правителството не е развалено, аз просто съм изтеглил министрите на "Има такъв народ", това не е разваляне на правителството. 

Поведението на ПП е нагло. Не се държат по коалиционен начин. Премиерът не управлява сам, трябва да се държи отговорно към партньорите си.

За морала се грижи семейството, църквата и училището. Не виждам към коя от тези институции мога да присъединя Кирил Петков, че да определя кой е почтен и кой – не. Неговата работа е да спазва закона и да управлява добре държавата.

Четворната коалиция се появи с една цел – да престане този модел ГЕРБ. Кирил Петков прави същото, ПП прави същото, управлява като ГЕРБ. Те искат да управляват еднолично”, посочи лидерът на ИТН.

Според него в началото ПП са се държали достойно, „когато решихме да се промени моделът на управление".

„Аз съм практичен човек и се опитвам да свърша работа на базата на опита, който имам, а не да квалифицирам кой какъв е. Това дали харесвам Петков, или не няма значение. Има значение премиерът да свърши работа в коалиция с други три партии. В момента, в който ми стана ясно, че това е невъзможно се допитах до депутатите от ИТН. Това се случи преди около месец. Те на 100% се съгласиха с това, даже ме посъветваха, че е време да излезем от тази коалиция", каза още Слави Трифонов.

Той припомни аргументите, за да извади министрите на ИТН от кабинета – позицията по Северна Македония и липсата на пари в държавата. 

„Весела Чернева дублира външния министър и води друга политика, двойна, по отношение на падането на ветото за Северна Македония.

Кирил Петков не спря да се опитва да ни прескача по отношение на РСМ, не чу съвети, говореше други неща на посланиците от Европа, в България говореше други работи, но просто лъжеше.  

Чисто финансово, доколкото съм запознат от министрите ни, които имат отношение към финансите в държавата – на регионалното развитие и на енергетиката, държавата е доста зле финансово”, каза още Трифонов.