Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се появи в ефира на собствената си телевизия след месеци на затъмнение. Причината е живото предаване, организирано от него, в рамките на което той отговаря на предварително зададени въпроси на негови гласоподаватели. 

Слави се появи след месеци отсъствие с усмивка на лице и каза защо...


Единият от въпросите бе как ИТН и в частност Слави Трифонов биха се справили с така наречения феномен "заплата в плик", който , както е всеизвестно, създава възможност за корупция и укриване на задължения към държавата, а в крайна сметка и води до ощетяване на обикновения работник. Въпросът бе на гражданина Станимир. "Предполагам, че вие най-добре знаете", каза задаващият въпрос, цитиран от водещата на живото предаване. 

"Не знам откъде знаеш аз какво правя. Откъде този знае какво аз знам", избухна Слави на въпроса и продължи: "Аз, като работодател мога да кажа, че това е една изключителна отговорност, но хората с които работя са моето семейство. Бих направил всичко за хората, които работят за мен. Но в тази ситуация и в държава, която иска да е адекватна на правилата в ЕС, аз права всичко възможно да спазвам законите, надявам се и всички други да правят това". 

Така лидерът на ИТН не посочи нито една конкретна мярка, с която евентуално би минимизирал нерегламентираните плащания, чрез които се  убягва плащане в пълен размер на осигуровките на работещите.

В отговора на въпроса се включи и Каримански. "Можем да се справим чрез платежните средства като картовите разплащания. Но тук трябва да кажем, че никъде в Европа, нито по света тези плащания, плащанията в брой, не са забранени. Те могат да бъдат намалени", каза той. 

По думите му, вариантите са много. В съвременните технологии, може да използваме много варианти за да минимизираме корупцията и всеки работодател може да си прецени кое му е полезно, добави Каримански.