Красимира Кателиева е новият ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас. Тя ще е временно изпълняващ длъжността до избора на титуляр. Решението е на Прокурорската колегия, който в сряда заседава за последен път в този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Другата седмица започва мандатът на следващия ВСС, съобщава "Флагман".

Именно това е и причината за рокадата. Както е известно, сегашният окръжен прокурор на Бургас Калина Чапкънова става член на ВСС от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ.

Затова и в сряда е взето решение за освобождаването на Чапкънова от длъжност в бургаската прокуратура. То влиза в сила на 3 октомври, когато започва мандатът на следващия Висш съдебен съвет. На тази дата Красимира Кателиева, която в момента е заместник-окръжен прокурор, ще заеме мястото на Чапкънова.

Предложението за Кателиева е на главния прокурор Сотир Цацаров.

В Окръжна прокуратура – Бургас е „женско царство”. Калина Чапкънова има трима заместници и всички са дами – освен Красимира Кателиева, това са Румяна Славова и Росица Дапчева.

Защо Цацаров е посочил Кателиева и дали някой му я е препоръчал, не е много ясно. Виси въпросът и дали това е заявка, че тя ще му е фаворит и при избора на титуляр,процедурата за който трябва да се проведе в близките месеци.
Ако новият ВСС влезе бързо в час, конкурсът може да бъде приключен и до края на годината.

Мнението на Калина Чапкънова като дългогодишен шеф на Окръжната прокуратура вероятно също ще е от значение. Най-важно е обаче какво ще каже Сотир Цацаров, който е обсебил държавното обвинение и контролира процесите изкъсо.

Прогнозата на „Флагман”, че Красимира Кателиева ще заеме временно поста на Калина Чапкънова, се сбъдна. Както съобщихме обаче, тя ще има конкуренция в лицето на Радост Бошнакова – районния прокурор в Несебър.

А по наша информация последното развитие сочи, че вероятно ще има и други кандидати и битката за поста окръжен прокурор на Бургас може да се окаже доста ожесточена.