До 17.00 часа днес заявление за участие в предсрочните парламентарни избори са подали 8 партии, като четири от тях вече са регистрирани, другите чакат проверка. Има и указания евентуално. Коалициите, които са подали заявления за регистрация, са 6. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, цитиран от "Фокус".
Партиите, подали документи за регистрация са ГЕРБ, ПП "Воля", Движение за радикална промяна "Българската пролет", ПП "Българско национално обединение", ПП "Глас народен", Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ), Партия на Зелените и Партия "Възраждане". Коалициите, които са подали заявление за участие в предсрочния вот до момента са "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО", Реформаторски блок, "Коалиция на недоволните", "АБВ - Движение 21", "Обединение ДОСТ" и Коалиция "Нова република".

Александър Андреев припомни, че утре в 17.00 часа изтича срокът за подаване на заявления за е регистрация за предсрочните избори. "Тези, които подадат и все още не са им се върнали проверките на списъците с избирателите в подкрепа на регистрацията, ще бъдат регистрирани при неприключила процедура, както и друг път. Вече, когато се върне проверката, ако всичко е наред, регистрацията се запазва - ако не, ще бъде заличена", уточни говорителят на ЦИК.
Той допълни, че регистрацията на кандидатските листи в Районните избирателни комисии (РИК) е до 32 дни преди изборния ден.