Не бихме могли да обсъждаме различни способи на гласуване от заложените в ИК разпоредби. Това заяви председателят на ЦИК Александър Андреев по БНР на въпрос как ще гласуват хората в карантина.

В такава обстановка, в която има опасност за здравето на хората, е едно предизвикателство. Важно да е предприемат предпазни мерки, според Андреев. Тези мерки са свързани с мерките които и сега спазваме.

Членовете на Секционните комисии до момента са се обучавали на място. Нека видим каква ще в обстановка и тогава ще вземем решение на обучението на секционните комисии, каза Андреев.

Ние поискахме увеличаване на възнаграждението на членовете на секционните комисии в предишни избори, напомни Андреев. Процесът на набиране на кадри за секционните комисии  е възложен на политическите сили, каза още той.

Увеличаване на възнагражденията е един стимулите за ЦИК, подчерта Андреев. ИК определя рамките на гласуване извън секциите, извън тези рамки нито един орган може да направи, защото това може да постави под въпрос изборния процес, каза Андреев.

Не бихме могли да обсъждаме различни способи на гласуване от заложените в ИК разпоредби, каза той. Гласуването по пощата е различен от този, който е в България, коментира Андреев. Той не се ангажира с прогноза каква ще бъде активността на следващите избори.