ЦИК заделя 108 000 лв. за консултантски услуги за разяснителната кампания в интернет и Facebook за предстоящите на 26 март парламентарни избори. Това става ясно от обявената обществена поръчка, с която се търси изпълнител, пише "Монитор".
Очакваният резултат е както да се повишат познанията на избирателите за предстоящия вот, начинът на гласуване и кандидатите, така и мотивацията им да отидат до урните.

Пускането на бюлетини вече е задължително според Изборния кодекс, но последните президентски избори показаха, че новата разпоредба не стресна чак толкова много хора при липсата на глоби.

ЦИК вече разпрати на районните комисии и методическите указания за дейностите им по провеждане на парламентарния вот. В тях изрично се подчертава, че кабините за гласуване в секциите трябва да се поставят така, че до тях да имат достъп и инвалиди или хора с увредено зрение.

Бюлетините и останалите изборни книжа пък трябва да бъдат доставени до секциите най-късно до 20 часа в деня преди вота, тоест на 25 март вечерта.

Транспортното средство трябва да се осигури от съответния кмет, а шофьорът да носи със себе си подпечатан от градоначалника лист с имената, ЕГН-то му, регистрационния номер на возилото и целта на пътуването.