Дойде моментът да видим истинските факти за Преспанския договор. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас във видео съобщение, със заглавие „Истината за Преспанския договор“, публикувано на неговия профил във Фейсбук.
 
Видеото включва клипчета от подписването на договора между Гърция и Македония на 17 юни 2018 година и извадки от реч на министър председателя в Атина.
 
„Време е да научим истината“, заявява Ципрас. „С Преспанския договор ние предпазваме Македония. Преодоляваме страха и инерцията със самочувствие и откриваме пътя към мира и растежа“.
 
„Нашите съседи изтъкват своята идентичност, признават, че техният език е славянски и тяхната култура по никакъв начин не е свързана с древногръцкото наследство“, обяснява гръцкият премиер.
 
„Чрез Преспанския договор ние признаваме гражданството, а не етносите в тази страна. Няма да има иредентистки текстове в техните учебници. Те променят имената на паметници, инфраструктурни обекти и обществени места. Нашите съседи премахват Звездата на Вергина от всички символи и Гърция ще има изключително право да я използва“, отбеляза той.
 
Договорът за името, добави министър-председателят, „е основополагащият камък на балкански регион на мира, сътрудничеството и братството на народите. Научете истината“.