Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е възмутена от гаврата с чалгата по предсмъртния стих на Никола Вапцаров "Прощално", който фолкаджийка опошли с еротичен кючек, за да стане популярна.

"Да, видях какво представлява парчето и съм възмутена. Не бива да се случва такова нещо с такива светини, каквато е Вапцаров", заяви в отговор на Канал 3 Караянчева. "Поезията на Вапцаров е национално богатство и не бива по този начин да се употребява", каза шефката на парламента.  

Караянчева е патрон на честванията за 170-годишнината от рождението на друг велик поет и революционер, чиято памет почитаме на 2 юни, но наред с него запазваме минута мълчание и за всички останали герои на България, какъвто е и поетът Никола Вапцаров. По този повод Караянчева подари на депутатите и журналистите специален юбилеен календар с неговия лик.

За да не забравяме чутовната му храброст, неподражаем поетически гений и харизма, заяви Караянчева в началото на пленарното заседание. Тя отбеляза, че 2 юни е ден, в който коленичим пред саможертвата на хилядите знайни и незнайни наши съотечественици, пролели кръвта си в борбите за национално освобождение.