В София се провежда конференция на тема "Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи".

В конференцията ще вземат участие председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, кметът на София и председател на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" Йорданка Фандъкова, еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, политическият директор на Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс" Роланд Фройденщайн и представителят на Фондация "Ханс Зайдел" за България Богдан Мирчев, информира Novini.bg.

,,Това, което е важно днес, е, че имаме сериозно предизвикателство, в което да се опитаме да покажем дали можем да защитим сигурността в контекста на предстоящите европейски избори. Европейските избори ще бъдат такива, на които трябва да бъде защитен вотът на избирателя и не трябва да позволяваме да бъдат пробити системите за сигурност'', заяви заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на ПГ на партията Цветан Цветанов по време на откриването на конференция на тема "Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи''.

,,Когато бъде хакната дадена система, това означава, че има дефицит в способностите да защитим националната ни сигурност. Ето защо трябва да се ограничи възможността за въздействие на трети страни в изборния процес. За голямо съжаление страната ни все още не е разработила такъв механизъм, който да противодейства на фалшивите новини и на информационното облъчване. Страната ни не е подготвена от хибридни атаки, които всекидневно се извършват от страни извън ЕС, като една такава например е Русия'', посочи Цветанов.

,,Въпреки това ние следим какво се случва и какво се коментира. Искаме да се фокусираме върху това, че ЕС е най-прекрасното място за живеене, най-демократичното място за живеене. Разбира се, има държави, на които това не им харесва и не биха искали ЕС да бъде фактор в геополитически план'', отбеляза още той.

Цветан Цветанов посочи, че освен бизнеса, обикновеният потребител също може да бъде подложен на кибератаки.