"Явно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави – гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес", това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

"Дотук има консенсуси в редица граждански организации и партии за законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно", допълни той.

По думите на председателя на ПП "Републиканци за България" Цветан Цветанов трябва да се даде възможност за добра конкурентна среда. Той предложи времето в обществените медии: БНР и БНТ за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност. Цветанов допълни, че от партията нямат доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков.

"Той не дава възможност като представител на една от обществените медии в България различните гледни точки на всички български граждани, които се представляват от съответните политически партии или експерти, които имат възможност, да изложат различни гледни точки. Към настоящия момент даваме доверието си и това, което прави БНР, дава възможност да се изпълни основната функция на обществената медия – постигането на този плурализъм, който смятаме, че е в интерес на всички", отчете председателят на "Републиканци за България".

Той подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни. По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота. Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото правителството и законодателят няма да успеят да се справят с новите предизвикателства в условията на пандемия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!