Посещението на премиера Борисов в Турция, а после и в Германия е ясен знак за тревожността, която имаме днес и за ангажиемнта, който поема министър-председателя ни. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Президентската кандидатура на ГЕРБ вече е ясна, допълни той. „Нашите структури в цялата страна, са готови и приемат решението, което ще бъде окончателно на Изпълнителната комисия, за да може действително да реализираме една успешна кампания, 11-та по ред и да запазим тази стабилност, която имаме днес”, допълни Цветанов. 

Той посочи, че ГЕРБ има много доказани хора, които могат да се включат в предизборната кампания за президент и вицепрезидент. „Трябва да бъде човек с твърд характер, да е човек, който се е доказал в управлението, да е управлявал и политически да има съответните познания ,за да може да се включи активно в сегашния динамичен международен и вътрешен политически дебат”, каза още зам.-председателят на партията. 

"Трябва да имаме добре структурирана политическа система и взаимно уважение. Различните мнения трябва да бъдат чути, но не бива, щом си с друго мнение, само и единствено да бъдеш против работата на човека и това, което той върши. Ако си по-различен, не е нужно да хвърляш обиди към ГЕРБ и Бойко Борисов, а би било добре да работиш и да даваш идеи", категоричен бе Цветанов.

"Винаги сме отстоявали европейските ценности. България има своя силен глас, което е най-важното. Самият факт че Борисов бе поканен в Турция, значи, че двете страни не искат да развалят добросъседските отношения. Сирия е военно поле – винаги има сблъсък, винаги има жертви и това засилва миграционната вълна към Турция и Европа", заяви той.

Запитан дали Меркел ще успее да обедини Европа, Цветанов отговори: "Германия взе водеща роля, което е закономерно, съдейки по нейната икономика. Можем да отчетем и като успех на премира Борисов в Германия, фактът, че постави на дневен ред продължаването и завършването на методите за възпиране на потока от мигранти. Меркел му обеща да се защитят българските позиции в ЕС от гледна точка на финансова и техническа помощ".

Сътрудничеството между службите и трафика на хора зам.-председателят на ГЕРБ коментира така: "Винаги съм казвал, че решаването на проблемите минава само чрез добрата координация между службите, както и информационния обмен. Много държави от ЕС не изпълняват ангажимента си по решения, взети от ЕК и Европарламента. Трафикът на хора е проблем, седящ актуално в днешните условия, а от него печалбите са неимоверно големи. Това са над 4 милиарда годишно. В Германия влязоха над 1 милион бежанци. Всеки един от тях е платил голяма сума".

"Най-важният закон през есента е бюджетът на страната за другата година. Бюджетната комисия в лицето на Менда Стоянова ще направи необходимата организация, за да се приеме бюджетът веднага след президентските избори. По време на кампанията е неподходящо време, защото тогава трябва да се избягва популизмът. Надявам се края на ноември или началото на декември да приемем един добър бюджет за 2017 г", заяви Цветанов.