„През следващите пет години водещите политики ще са реиндустриализация и свързаност на електропреносната и енергийна мрежа в рамките на Европейския съюз. Основен казус в момента са критичните и стратегическите суровини.

България има много значителен принос по отношение на европейската индустрия – това е цветната металургия. Страната е на шесто място в Европа по производство и обработка на цветни метали. 14% от медта в Европейския съюз идва от България, 8% - от оловото, и около 4% - от цинка. Това са ключови метали за производство на абсолютно всички компоненти, свързани със зеления преход, със Зелената сделка и новите енергийни източници.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред БНТ.

Според нея проблемът е, че изнасяме суровината и след това внасяме готовия продукт, т.е. това, което има добавена стойност за икономиката, не се произвежда в България.

„Имаме суровината и със сигурност имаме специалистите, които са ангажирани и познават добре сектора. Приехме Регламент за промишленост с нулеви нетни емисии, по който аз бях преговаряща и от страна на социалистите. Там защитихме доста отявлено позиции на българската държава, на българската индустрия. В този регламент се предполага, че ще се инвестира изключително много в такъв тип производства.

Трябва да затворим цикъла, използвайки суровините и човешкия потенциал. Нека да направим и тези заводи, които да произвеждат компонентите с висока добавена стойност за икономиката, защото имаме тази възможност, имаме условията“, изтъкна Цветелина Пенкова. Тя допълни, че има български бизнес, който има желание и може да се развива в тази посока.

„Проблемът е финансирането, но от ЕС ще има допълнителни средства. Положихме усилия да облекчим административните пречки. Когато се създадат условията и е даден знак, че има нещо работещо в нашата икономика и в държавата, чуждестранните инвестиции, по възможност европейски, ще дойдат. Тези процеси обаче се влияят от политическата нестабилност“, коментира евродепутатът.

Цветелина Пенкова смята, че енергийната свързаност не е абстрактно понятие, а е свързана с изграждане на сериозна инфраструктура. За тази инфраструктура отново са нужни ключови критични суровини. „Имаме сериозен потенциал да сме активен участник в този мащабен процес, който предстои в Европа. А свързаността е ключова в момента, защото от много време говорим за възобновяеми източници на енергия. Постигнахме много, но се оказва, че ние не можем да разпределяме и да използваме тази енергия по най-ефективния начин“, отбеляза Пенкова.

Тя продължава работата си по темата за енергийна сигурност и развитие на сектора и ще продължи да организира форуми, на които да се обсъждат най- добрите решения. След проведената конференция в Народното събрание на тема „Енергетика“ през ноември миналата година, има намерение да направи брюкселско издание на това събитие, за да може българският енергиен и индустриален сектор да представи своята визия за ролята на България и на българската индустрия за формиране и реализиране на европейските политики.

По темата „Шенген“ Цветелина Пенкова акцентира отново, че страната ни е изпълнила абсолютно всички технически критерии. „Това, което се случва в последните 12 години, е дискриминация срещу български и румънски граждани. Нечестно е да ни залъгват, че е постигнат някакъв частичен успех, при положение че за нас ключовата граница е сухопътната, защото тя е основната.

Няма понятие като частична дискриминация, такава или има, или няма, а с компромиса, на които се съгласи правителството, те всъщност потвърдиха дискриминацията срещу българските граждани. Частичният успех е просто залъгване, което е политическо безотговорно поведение в този момент. Приехме условия и допълнителни критерии, които са ни поставени, без това да е необходимо. Не беше отстоявана стабилно и ясно българската позиция и това ни поставя в много слаба позиция като държава“, коментира евродепутатът.

Пенкова припомни, че и в миналото е имало възможност да влезем в Шенген по въздух и вода, но този компромис никога не е бил приемлив за нас: „Още през 2018 г. Борисов заяви, че може да ни приемат по въздух и вода. За нас ключовата граница от гледна точка на икономически интереси остава сухопътната.“

По отношение на предстоящите европейски избори Цветелина Пенкова прогнозира, че съставът на Европейския парламент се очаква да бъде сходен, какъвто е в момента- балансиран микс от социалисти, Европейска народна партия и либерали, който има ясен поглед за дългосрочните политики пред Европа. Тя не очаква крайно десните тенденции да имат толкова силна проява. Евродепутатът очаква да има сериозен дисонанс в състава на двете институции – Европейски парламент и Европейска комисия.

Тя припомни, че комисарите се излъчват от правителствата, а в момента в ЕС имат превес десни или крайно десни управления. Това ще рефлектира върху състав на Европейската комисия с предимно десни комисари. Пенкова отбеляза: „В Брюксел има сериозни притеснения, че съставите на двете институции ще са много различни. Има индикации, че ще се искат комисари социалисти и от десни правителства“.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук