„Решението на управляващите да се продаде оборудването за АЕЦ Белене на Украйна е неправилно, то е против интересите на България, както на българската енергетика. Това е вредно за позиционирането и ключовата роля на страната като водещ износител на електроенергия в региона.

Решението има негативни влияние върху потребителите и българските граждани, защото ядрената енергетика и развитието й би ни гарантирало по-достъпни и по-ниски цени на електроенергия, сигурност и предвидимост за потребителите.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова в предаването „Още от деня“ на БНТ.

Тя поясни, че има заявки от Франция и френски компании, които са поискали да се направи изследване на мястото и на състоянието на оборудването за АЕЦ Белене, за да се види дали то може да бъде използвано.

„Преди две седмици имах среща в Брюксел с посланици от дванадесет държави, които поддържат и имат ядрени централи в своите държави. В Европа се планират над петнадесет нови реактора в следващите десет години.

Това означава, че потреблението и търсенето на тази технология и оборудване ще се покачи значително. Когато имаме завишено потребление на дадена стока, се повишава и покачва нейната цена.

Има и забавяне в производството, защото ако бъдем реалисти, не са толкова много държавите, които могат да произвеждат тази високотехнологична технология, компоненти и оборудване, които са необходими за изграждането на една ядрена централа“, аргументира се Цветелина Пенкова.

Тя със съжаление отбеляза, че българските реактори не са пресметнати или включени в общата бройка на бъдещи проекти, тъй като страната ни няма ясен план- кога, къде и какви реактори ще строи.

„В тази ситуация, когато имаме пазарен подем, очаква се завишено търсене на ключов ресурс, ние ще продадем това оборудване на цена, която в момента  не би била конкурентна на пазарите? Това е и против българския финансов интерес. В момента се водят изключително много дискусии по отношение на бюджета, много са проблемите и казусите, но за мен това е ключова стратегическа грешка, която се прави и повярвайте ми- има много други държави в Европа, които ще се възползват от липсата на план и ясна стратегия в българската енергетика‘‘, предупреди евродепутатът.

По отношение на развитието на българската ядрена енергетика Пенкова смята, че трябва да има ясен план- къде, колко и какви реактори ще се строят, защото България винаги е била с ясна позиция в полза на развитието на сектора.

Тя отбеляза и позитивното реноме на България по отношение на експертния потенциал в областта на ядрената енергетика: “По време на посещението ми в Чехия миналата седмица чух изразено възхищение към експертите, които работят в АЕЦ Козлодуй. Но за да гарантираме развитието на този сектор, на първо място трябва да имаме планирана стратегия за развитието му, за да може образователната система да подготви тези кадри и специалисти, които ще обслужат сектора в бъдеще. Едва ли е изненада да кажа, че това са много високо квалифицирани специалисти и те не могат да се подготвят за няколко години- става дума за над осем години образование и опит, които са необходими, за да можем да гарантираме специалисти, които да обслужват ядрения енергиен сектор в България при най-високите нива на безопасност.“

Цветелина Пенкова открои и важността на решението на Европейския парламент, за което тя лично положи много усилия- ядрената енергия да е призната за зелена и устойчива. Това отваря пътя за ново развитие и тласък в търсенето на независимост в енергетиката и нови инвестиции.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/