Има пропуски и допуснати грешки на изборите, но не виждам основания за касиране на изборите. Доста крайна мярка е да се броят отново чувалите с бюлетините. Напълно съм убеден, че коригирането на допуснатите пропуски няма да доведе до преразпределение на мандати. 

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който коментира организацията на изборите от 2 април.

"Основната причина за допуснатите пропуски на изборите е смесеното гласуване. Искам да уточня, че говоря в лично качество. Според мен, би трябвало да направим специализирани секции за машинно и хартиено гласуване. Така няма да има толкова грешки в протоколите на секционните избирателни комисии. 

Проблемът е в начина, по който организираме изборните резултати. Друг проблем е честата смяна на членове на секционните комисии. Не може да се търси умисъл в огромна част от хората, които работят в секционните комисии. Трябва да уважаваме техния труд", добави той. 

"За мен трябва да се намали изборния ден. Съвсем спокойно може да се съкрати с 2-3 часа. Така членовете на секционните комисии няма да са толкова преуморени и няма да допускат елементарни грешки от преумора. Новият парламент трябва да направи промени в Изборния кодекс, но това не трябва да става след две пленарни заседания и без обществено обсъждане", категоричен бе Томов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук