Законът за българското гражданство влиза за обсъждане в Народното събрание (НС). 

Със законопроекта е предвидено допълване на законопроекта за българско гражданство от лица с български произход и лица с родител, придобил българско гражданство, като владеенето на български език се въвежда като допълнително условие.

Това изискване се прилага спрямо лицата, придобиващи българско гражданство на основание осиновяване от български гражданин при условията на пълно осиновяване.

Предвижда се и разпоредба, която дава възможност за пълна отмяна на натурализацията в случаите, когато лицето системно и умишлено - чрез логопечат или други средства публично проповядва или подбужда към насилие или омраза или е извършило акт на насилие от омраза, насочено срещу Република България, българския народ или символите на българската държавност.

В дневния ред на депутатите са промени и в Закона за МВР, които ще бъдат гласувани на второ четене.

С тях се цели подобряване на работата на разследващите полицаи и проверяването на тяхното претоварване. Предлагат се и промени, с които да се преодолеят някои от ограниченията в синдикалната дейност на национално ниво, като участието в Националния съвет за тристранно сътрудничество и право на платен отпуск на синдикалните активисти за времето на мандата им.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук