Сдруженията на туроператорите и туристическите агенти са доволни от решението на правителството за отпускането на още 50 млн. лв. от държавния бюджет за бранша. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова им обещаха помощта.

"Доволни сме и дано да ги отпуснат, както обещаха до края на годината. За нас това е глътка въздух в тази трудна и тежка ситуация, тъй като реално не работим от март“, заяви пред TravelNews Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) след срещата при вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Според него средствата са близо 4% от оборота на бранша, който по данни на Министерство на финансите възлиза на 1.3 млрд. лв. за 2019 г. В страната има регистрирани около 1500 туроператора и още толкова туристически агенти. Самата АБТТА настояваше за отпускането на спешна финансова помощ в размер на 55 млн. лв. 

Приветстваме решението и дано бързо да ги отпуснат. Срещите ни и работата на вицепремиера Марияна Николова дават резултати, коментира Галин Георгиев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). 

„Най-накрая имаме успех, защото се борим от март за помощ от държавата. Ако не беше вицепремиерът Марияна Николова нямаше да получим нищо. Благодарение на нашата и нейната борбеност постигнахме положителни резултати.

Откакто е на поста вече 4 месеца, срещаме пълната нейна подкрепа“, каза Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“. Според нея държавата е обещала още 80 млн. лв. през 2021 г., за да могат туроператорите да върнат парите на клиентите си през март, когато изтича гратисният период от една година. ОБТ настоява отдавна за отпускането на 130 млн. лв. за бранша. 

Вицепремиерът Марияна Николова договори днес 50 млн. лв. от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически агенти. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Само светлият бизнес ще може да получи финансиране от държавния бюджет. Всички, които ще кандидатстват за помощ от бюджета, не трябва да имат задължения към хазната, това заяви вицепремиерът.

В момента се разработва безвъзмездната грантова схема, чрез която 50 млн. лв. ще бъдат предоставени на Министерството на туризма, което ще трябва да ги разпредели към туроператорите и туристическите агенти. Базата за разпределяне на средствата ще е оборотът от предходната година, а процедурата ще е максимално опростена.