Месец след началото на руското нахлуване в Украйна Върховна Рада днес гласува на последно четене законопроект, който предвижда "сътрудничеството" с Русия да се наказва с до 12 години затвор, предават Франс прес и БТА. 

Текстът на законопроекта беше приет с 350 гласа "за", нито един "против" и 39 "въздържали се", се казва в прес съобщение, публикувано на сайта на Върховната Рада.

Така към действащия украински наказателен кодекс се добавя нов член, озаглавен "Помощ и съучастие с държавата-агресор", който наказва с "от 10 до 12 години" лишаване от свобода всяко "сътрудничество" с "врага", неговата администрация, войски или паравоенни формирования. На осъдените освен това ще им  бъде забранено да заемат административни длъжности, включително на местно ниво, за срок до 15 години и може да им бъде конфискува имущество.

Това е първият закон от този род, приет от украинския парламент от началото на руската инвазия на 24 февруари.

„Това е справедлива санкция срещу тези, които помагат на агресора“, приветства закона лидерът на президентската партия „Слуга на народа” Олена Чуляк.

Прокуратурата в южния украински град Херсон, окупиран от руската армия, незабавно обяви в Телеграм, че е започнала разследване срещу „двама жители“ на Нова Каховка, на 80 км източно от града, заподозрени, че "по собствена воля“ са помагали на силите на нашественика.