Украйна с първи коментар за скандала с посланика ни в Киев

Разглеждаме България като надежден партньор и съюзник - заявиха от Киев

Украйна коментира скандалите, свързани с посланика на България в Киев. Страната излезе с официална позиция в която пише:

„Назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава. Украйна разглежда Република България като надежден партньор и съюзник“.

„Възстановяването на пълноценната работа на посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държави“, пише Украйна и благодари на България за помощта във войната с Русия.

Преди дни имаше изостряне на тона между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2. Служебния кабинет предложи временен посланик в Украйна да стане бившият министър на отбраната Николай Ненчев. От Президентството заявиха, че този ход не е съгласуван с тях.

Оказа се, че миналата есен дипломатът от кариерата Петър Танев е бил номинация на бившия вицепремиер и външен министър Мария Габриел за извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна.

Официално решение на Министерския съвет за назначение обаче не е постъпило на „Дондуков“ 2. Ето защо държавният глава не е издал указ.

По непотвърдена информация причината премиерът Николай Денков да не подпише предложението за назначение на Петър Танев за посланик на България в Украйна е връзки с Руската федерация.

Танев коментира пред bTV, че мотивът за руски връзки е по-скоро наратив и посочи:

„Съвсем съзнателно се прокарва от хората, които са противници на това да отиде дипломат, анализатор и човек, който е работил само в горещи точки. За мен това са хора в България.

Украйна и посолството нямат никакво отношение към това. Донякъде ударите са и срещу дейността на сина ми Петър Танев, който носи моето име, защото неговата дейност някак не се вписва в това определено удобно твърдение, че това е руска връзка“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!