За нас не е въпросът просто откъде ще дойде предложение и кое е името, а каква е формулата. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

„Има два принципа. Единият е политическа формула – събират се определена група партии със 121 депутати около една фигура и избират. Тя е породи въпроси като „Аха, ама вие ще управлявате ли заедно?“, и това кара партиите, когато има идея, те се дърпат, защото трябва да се обясняват“, каза той.

„Другата логика, която ние предлагаме – да се деполитизира този процес, за да имаме председател“, продължи Иванов.

Според него нормалният начин е изборът на председател да е част от формирането на управленско мнозинство, а не просто да се стартира законодателният процес, като подчерта, че това е централен политически въпрос.

„Може би разговорът трябва да започне от въпроса дали всъщност ще има правителство, и тогава мнозинството, което може да се конфигурира около някаква идея, програма и посока, да си избере председател“, смята още той.

На въпрос как ще се деполитизира процесът, той отговори: „Като изборът на тази фигура бъде поставен в контекста, че ще споделя правомощията си, дали с някой друг или със зам.-председателите. Вариантите не са много традиционни, сложни са, но биха позволили всеки да обясни защо е гласувал за това и да отпушим процесът.“

„Предложението на Вигенин не е в едната или другата посока на това, което обсъждаме“, допълти още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук