Предстоящо натовско учение у нас ще обсъди президентът Румен Радев в централата на алианса в Брюксел. Новият държавен глава заминава за белгийската столица днес за първото си работно посещение в чужбина. Във вторник Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети офисите на българската делегация в главната квартира на пакта, информира "Стандарт". 

Радев ще има среща "на четири очи" с генерал Къртис Скапароти, върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Сред обсъжданите теми ще бъде и голямото учение, което ще се проведе напролет на територията на България и Румъния с участие на бойци и въоръжена техника от над 20 държави. Мащабът на маневрите ще бъде от ранга на учението "Анаконда", което се проведе миналото лято в Полша с 31 хиляди военни.

Радев ще разговаря първо с европейските лидери - председателя на ЕС Доналд Туск, шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и с новия председател на ЕП Антонио Таяни. Пред тях той ще повдигне въпроса за председателството на ЕС у нас. Новият президент вече няколко пъти заяви, че това ще е основен приоритет в работата му и назначи дори служебен вицепремиер по подготовката на председателството - Деница Златева.

Пред евролидерите Радев ще заяви и принципните позиции на България по ключови въпроси, като ще наблегне върху бежанската криза, разкриха още източниците ни. В позициите си до сега новият президент е заявявал желание за отмяна на Дъблинското споразумение. 

Радев реши да пътува до белгийската столица с военния самолет "Спартан". Като бивш шеф на ВВС президентът е свикнал с този въздушен транспорт, но в случая целта е да се направят икономии. От прессекретариата на "Дондуков" 2 обясниха, че пътуването със "Спартан" е в пъти по-евтино от това с правителствения "Еърбъс 320". Минусът му обаче е, че е доста по-бавен и полетът от София до Брюксел ще отнеме поне 4-5 часа. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!