По 5000 лева предлага Веселин Марешки на избирателите, които гласуват за него, ако не изпълни обещанието си да им построи “социални бензиностанции”, пише "Труд".

Според повечето юристи и политици все още няма фактическо действие, с което да е нарушен закона, но има и мнения, че лидерът на “Воля” е на ръба да погази или Изборния кодекс, или Наказателния кодекс.

От думите на Марешки пред Нова телевизия стана ясно, че договори щял да подписва преди изборите, с всеки, който пожелае, а парите щял да изплаща в случай, че обещанието му за “социална бензиностанция” не е изпълнено. Не се разбра, ако в съответния район не отвори държавна бензиностанция, дали лидерът на “Воля” ще открие своя.

На Марешки не му е за първи път - варненци помнят как още с влизането му в политиката бе белязано от раздаване на банкноти. През 2007 г. той се кандидатира за кмет на морската столица, а по това време имаше стачка на учителите. Марешки тогава даде по 100 лева на всеки учител, който отиде в офиса му и подаде молба декларация.

Обещаваше им по 500 лева, ако стане кмет. Тогава беше проверяван от ОИК и прокуратурата за купуване на гласове, но му се размина, защото успя да докаже, че сумите били дарения от спонсори на негова фондация и не е ангажирал получателите им да гласуват за него.

Разминава му се и на почти всички други избори, в които имаше сигнали, че в аптеките му записвали данни на възрастни клиенти и им обещавали по 15% отстъпка от лекарствата, ако гласуват за боса им.

Преди да влезе в сегашното 44-о Народно събрание Марешки вече беше отворил бензиностанция и агитираше, и обясняваше на избирателите, че ако подкрепят другите партии “марионетки на картела”, ще плащат по 2,50 лв. за литър гориво, а ако спечели “Воля”, до 1 години в цялата страна литърът ще се търгува по 1,80 лв., както било в градовете, където вече е отворил свои обекти.