Още в петък около обяд стана ясно, че от "Продължаваме промяната" (ПП) имат намеренията да върнат изпълнен мандата на президента Румен Радев в последния работен ден. Това обаче не се случи.

Сега стана ясно, че от ПП искали да върнат папката през канцеларията на "Дондуков" 2. Причината - искали да избегнат среща с държавния глава, твърди "Труд".

Причина за нежеланието за среща с президента са думите на Радев при връчването на мандата. БЛИЦ припомня, че тогава държавният глава заяви, че мандата е дискредитиран и посъветва "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да не го оползотворяват.

Конституционалисти обаче твърдят, че връщането на мандата чрез администрацията на президента е нарушение на конституционната процедура.

От ПП смятаха още в петък да върнат мандата, за да може в понеделник да се гласува кабинетът. Юристи обаче са напомнили, че за да се гласува правителство, трябва да има указ на президента и че няма гаранция, че Радев веднага ще издаде указа.

Това отказало ПП да връщат мандата в петък.

Въпреки това в последния работен ден акад. Денков официално представи състава на кабинета "Денков-Габриел".

Мераците на ПП-ДБ да дадат папката с министрите още в петък бяха допълнително охладени и от факта, че президентът Радев вчера, днес и утре ще е извън София и нямал никакво намерение да си променя графика заради ПП-ДБ и ГЕРБ.

Причината президентът да е извън страната е, че ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия стар президент на Турция. След клетвата в Меджлиса Реджеп Тайип Ердоган ще обяви и състава на новото правителство.

Ердоган ще бъде държавен глава още 5 години.

Според промените в конституцията отпреди 6 години той ръководи и правителството.

С най-голям интерес се очаква назначаването на нов министър на финансите, който да успее да овладее галопиращата инфлация. От вчера започна работа и новият парламент. Той е доминиран от партията на Ердоган и коалиционния й партньор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук