Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет, това е окончателният списък. В понеделник в 11 часа връщаме мандата. Това заяви на брифинг в парламента номинираният от ПП-ДБ за премиер акад. Николай Денков.

"Новината от днес е, че проведохме разговори как да осигурим мнозинство за осъществяване на конституционната реформа. Днес разговорите бяха по тази тема", уточни той. 

В понеделник в 11 часа ще върнем папката попълнена", каза акад. Денков. И огласи имената на всички, които ще намерят място в кабинета му. 

Ето ги и тях: 

Николай Денков - министър-председател

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи

Асен Василев – министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Зарица Димкова – министър на туризма

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Кръстю Кръстев – министър на културата

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта

„Подходих в тези разговори с разум, а не с емоция. И има резултат. Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа”, обяви от своя страна Мария Габриел.

Тя благодари на парламентарните групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за търпението и диалог. „Сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната", допълни Габриел.

„Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни. Освен законите и нормите, това зависи от хората, които работят в учрежденията. Те трябва да са професионалисти. Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на критериите и с работата си е доказал, че защитава интересите на гражданите и държавата”, каза Мария Габриел.

„Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите.

Всички държавни служители които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава”, подчерта още Мария Габриел.

„Осъзнаваме колко трудно ще бъде през следващите месеци, но сме убедени, че тази крачка е полезна за България. Без бюджет, подготовка за зимата, ремонт на пътища – следващите месеци ще са тежки. Без законодателни промени България няма да е подготвена за идващото. Ако промените тръгнат в грешна посока, ще си подадем оставката“, подчерта Николай Денков.

„Всичко ще се случва публично. Кандидатите ще се обсъждат, но ще се представят в Народното събрание. Разговорите бяха за механизми, а не за скрити договорки“, каза още той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук