Държавният глава Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Това се случи на „Дондуков“ 2 на фона на замразените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след изтекли записи от Националния съвет на ПП, разпространени от Радостин Василев.

Акад. Николай Денков води делегацията от ПП/ДБ при президента. Той е в компанията на Надежда Йорданова, Владислав Панев, ген. Атанас Атанасов и Асен Василев, който е спряган за финансов министър. 

Предлагаме да възложите на Денков да състави кабинет, каза ген. Атанасов. 

"Искам да изразя своето лично уважение към вас, познавайки ви в качеството на служебен министър. Също така да изразя своето разбиране на деликатността на ситуацията. Като президент и върховен главнокомандващ съм ангажиран с националната сигурност и призван да браня държавата.

Искам да заявя, че точно заради това, за мен е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат при положение изтеклите записи и да поверя съдбата на България в ръцете на вашите лидери.

Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в администрацията, заявката за вмешателство в изборите и дискредитирането на европейските институции. Аз съм призван да браня Конституцията, затова съм длъжен да връча този мандат. Неговото оползотворяване е ваше право. 

Но с цел съхраняване на вашето достойнство и имиджа на България пред нашите европейските партньори, ви призовавам да преосмислите целесъобразността на този мандат, който вече е дискредитиран", каза Радев. 

"Благодаря ви, г-н. президент. Единодушни сме, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи европейския път на България. България има нужда и от парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят капиталовите разходи, болниците, училищата. Затова е много важно парламентът да продължи да работа, отвърна Денков. 

Припомняме, че в събота на извънредна пресконференция Мария Габриел обяви, че "замразява" преговорите за ротационно правителство, заедно с кандидата на промяната акад. Николай Денков.

„Много епитети се изказаха за тези записи, но проблемът е много по-дълбок. Той засяга моралните устои на политическата класа. Без доверието в политиците няма как да постигаме големи национални цели.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Очаквам политическите партии да преосмислят не само своите програми и коалиционните споразумения, а политическия морал, принципите и начините да правят реформи“, заяви държавният глава, коментирайки записите от Националния съвет на ПП, изнесени от Радостин Василев.

"Алабализмите не са мой прийом. Очевидно те са прийом на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят какво са имали предвид, както следва да обяснят и много други неща", добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук