Преди минути премиерът Бойко Борисов се появи в парламента и каза, че БСП искат да съборят държавата. Малко след това той отиде в кабинета на председателя на парламента Димитър Главчев, чиято оставка трябва да се гласува днес.

В същото време парламентарната група на "БСП за България" провежда заседание в стаята си в Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов вече е в Народното събрание за решаващото гласуване. Пред БНТ той коментира, че искането за нови предсрочни парламентарни избори е провокация. Според Борисов няма напрежение в пленарната зала. В четвъртък премиерът каза, че Главчев не е трябвало да си изпуска нервите.

За да бъде отстранен Главчев от поста са необходими 121 гласа. ГЕРБ и коалиционният му партньор "Обединени патриоти" имат общо с един повече - 122-ма народни представители. Проблем ще е, ако някой отсъства.

Така решаващи ще бъдат гласовете на партия "Воля", която има 11 места в парламента. Лидерът на партията Веселин Марешки публично не е съобщил как ще гласува групата му. БСП имат 80 депутати.

Народни представители от ДПС също се включиха в подписката за оставката на Главчев. Партията има 25 места в парламента. Така общият брой на депутатите от БСП и ДПС е 105. Към тях може да се добави и независимият Ангел Исаев, който въпреки че беше изгонен от групата на ДСП обикновено гласува с нея.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!