Очертава се доста горещ политически старт на седмицата. Днес президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание (НС) – тази на ГЕРБ-СДС.

Преди това парламентарната група на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията се събраха в централата, за да решат окончателно кой ще е номинацията им за премиер. Излъченото от тях име ще отиде в 10 часа при президента Румен Радев, за да получи папката за съставяне на правителство с първия мандат.

Най-обсъжданото име през уикенда като кандидат за премиер бе това на лидера Бойко Борисов. Всички изказали се подкрепиха кандидатурата на бившия премиер. Такъв сценарий допусна и самият Борисов.

"Премиер си имаме, мисля, че по-добър от мен няма. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто за стабилност и разбирателство. Още не е узрял политическият ни елит. Вторият вариант е все пак да излъчим премиер, който да мине... Можещ, знаещ и гарантиращ, че ще ви изведе от кризата - това съм аз. Или друг премиер, който да им даде възможност да не се обвързват с нас така. Той да може да подпише един морален документ с другите партии, с който да излезе пред парламента и да минем зимата. Всичко останало е див популизъм", обясни Борисов пред младежите на партията във Враца в неделя.

"ГЕРБ си имаме премиер. По-добър от мене няма, колкото и нескромно да звучи. Правителство на малцинството надали е най-добро. И Меси е на 30 и нещо години, ама като влезе, и вкарва. България си има Меси в това отношение и това съм аз", каза още Борисов. И обясни, че не виждал конкуренция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук