"Пеевски и Чакъров ще бъдат един добър тандем". Това заяви журналистът Валерия Велева в "Денят започва".

"Между Пеевски и Чакъров няма да има конкуренция, напротив, между тях ще има взаимно доверие. Доган им разпредели териториите, няма как те да навлизат помежду си в тях", каза тя.

Според нея, с вчерашното си послание, Ахмед Доган предупреждава българската политическа класа, че процесите в света вървят към многополюсен свят.

"Ще има възстановяване на старите баланси и ще има възход на нови регионални сили. ДПС трябва да отговори на всички тези процеси, които декларира вчера в писменото си изявление Ахмед Доган. Всичко това изисква повече от един човек", каза Валерия Велева.

„Процесите в ДПС са толкова сериозни, че изискат спешна реакция и спешна и сериозна работа на терен. Делян Пеевски е изключително ангажиран в парламента. Останалите политически сили са оставили на него отговорността да дирижира парламентарния процес“, добави тя. 

По думите й Ахмед Доган отправя 3 знака.

"Единият е към турския електорат, другият към либералните партньори на ДПС в Европа и третият е към съседна Турция", обясни още тя.

„За Пеевски остава нещо ново. Той трябва да прокара тази политика на работа и решаване на проблемите с хората. На него се възлагат задачи повече като на човек от изпълнителната власт, отколкото като на партиен лидер долу в структурите на ДПС", заяви опитният журналист.

Валерия Велева каза, че в предстоящата ротация ДПС няма да участва с министри и няма да вземе участие в изпълнителната власт.
Според нея ДПС ще влезе във властта след следващи избори. Тогава когато има достатъчно ниво електорална подкрепа и да мине по червения килим.

„Без подкрепата на ДПС и Пеевски властимащите не могат да осъществят своите решения и обещания, които са дали. Те нека си го обяснят на електората, защо изградиха своята политическа кариера на гърба на отрицанието на една партия и на една личност. Без тях те не могат да дишат в политиката. Така изглежда политическият живот у нас.“, коментира Велева.

„Ходът на Доган за съпредседателството е изпитан. Между Пеевски и Чакъров няма да има конкуренция, а ще има наистина едно взаимно доверие. Те ще бъдат един тандем. Доган им е разпределил териториите.

Те са сериозни политици е няма как да си мешат капите. Чакъров е парламентарист, който оставя Делян Пеевски да работи активна и да разширява влиянието си в парламента. А на него са оставени структурите.

Предишното ръководство на ДПС е допуснало да се развият такива процеси, че партията или съответната структура да се е превърнала за продан. Тук се изисква много сила от един партиен лидер да го признае това публично.

Това което казва Доган за възстановяване връзката на ДПС и за промяна на работата, Делян Пеевски го каза на Тюркян чешма. Виждам един синхрон между това, което пише Доган, и това, което говори Пеевски.

Между тях двамата има един и същи рефрен. Моята оценка е, че Делян Пеевски трябва да извърши тази реформа, която Доган казва в писмото си и за която Доган критикува предишното ръководство.

Доган провидя какво се случва в ДПС по време на този т.нар. кастинг за кметове. Тогава много от тях му разказаха какво става в партията. Решението му да смени ръководството по този начин е дошло тогава“, завърши Велева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук