Четирима общински служители от екипа на досегашния кмет на община Банско Георги Икономов са подали оставки, съобщава Struma.bg. Информацията бе потвърдена от временно изпълняващия длъжността кмет Асен Кирицов, който отказа да ги назове поименно, но уточни, че оставките са шест – с неговата и тази на колегата му, другият заместник-кмет Ивайло Ръхов, които също напускат администрацията.

„Да, има подадени молби. Засега четири, ако не броим моята и тази на колегата”, каза Кирицов и допълни, че е възможно да има още оставки.

Освен двамата заместник-кметове оставки са хвърлили още Райна Зайкова – началник отдел „Хуманитарни дейности“, Силвия Терзиева – главен експерт в отдел „Култура“, и Радослава Кирицова – експерт в отдел „Обществени поръчки и проекти“. Имената им са спрягани от местните сред най-верните поддръжници на Георги Икономов.

Дали ще има и други оставки, и колко, ще стане ясно тепърва. Според местните секретарят на общината Владимир Кушлев също ще бъде сменен.

Досегашният кмет Георги Икономов няма да напуска ГЕРБ и няма да се отказва от мястото си на общински съветник, както направи колегата му в Благоевград Атанас Камбитов.

„Няма да напусна ГЕРБ, оставам си член на партията и оставам общински съветник. Все пак това са едни избори. На много места са губили, а на нас в Банско ни е за пръв път да загубим избор”, каза Икономов.

На въпроса как си обяснява вота на банскалии той отговори: „Не мога да си го обясня още. Всеки е склонен да търси грешките на другите и това е човешкото отношение. Причината не е само една, комплексни са. Явно и аз имам грешки в управлението и нещо не съм направил, както трябва, за да покажат хората така мнението си.

Мисля, че начинът на водене на предизборна кампания, говоря за опонентите, също повлия, имаше разклащане в нашата структура, отношения и т.н. Много са нещата и по малко от всичко това повлия на избора”, коментира Икономов.

Същевременно стана ясно, че новите народни избраници ще положат клетва тази седмица. Областният управител Бисер Михайлов е насрочил първото заседание на ОбС – Банско за 07.11.2019 г. (четвъртък) от 16:00 часа. Дневният ред се състои от шест точки, които традиционно включват приветствено слово от областния управител, обявяване на изборните резултати и полагане на клетва от новоизбраните кметове на Банско и селата, както и полагане на клетва от новоизбраните общински съветници.

След официалната церемония ще бъде открито и първото за мандата заседание на местния парламент, което според разпоредбите се ръководи от най-възрастния общински съветник. В новоизбрания парламент това е единствената жена – Евгения Тренчева, която бе съветник и в предходния мандат и също единствена дама. На първото заседание ще бъде избран и новият председател на ОбС – Банско.

От петък новоизбраният кмет на община Банско Иван Кадев поема кормилото на местната администрация. След официалното му встъпване в длъжност ще стане ясно и кои ще са новите заместник-кметове и дали ще има други рокади в община Банско.

Засега новите зам. кметове не са обявявани официално от щаба на Кадев, но упорито се спрягат имената на бившите такива – Стойчо Баненски и Сашка Въчкова, които през 2017 година неочаквано за всички хвърлиха оставки и напуснаха екипа на Икономов.  

По-рано оставки подадоха хора от ГЕРБ и в Русе и Благоевград, където кандидатите не успяха да се преборят за кметското място.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!