Петчленен състав на Върховния административен съд отказал на Слави Трифонов повторно преброяване на всички бюлетини и пликове от референдума. Съдът с председател Мариника Чернева и членове Аделина Ковачева, Галина Матейска, Тодор Петков и Светослав Славов е постановил отказа на адвоката на Трифонов - Ясен Христев, да бъде направена съдебна математико-статистическа експертиза, която да извърши такова преброяване на бюлетините във всички секционни избирателни комисии, съобщава вестник "Труд".
"В касационното производство не се назначават експертизи и не се определят вещи лица за изготвяне на заключения по поставени от страните задачи“, посочва съдът и оставя искането без уважение.

Делото пред последната инстанция беше образувано на 20 март, първото заседание е насрочено за 6 април. 

От “Шоуто на Слави” твърдят, че 12 028 гласа не са били преброени и заради това решенията на референдума не станаха задължителни за парламента. 

Ако това бъде доказано в съда, в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии трябва да бъдат въведени трите решение - мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, задължителен вот и държавната субсидия за партиите и коалициите, получили над 1% на избори, да се намали от 11 на 1 лев годишно.

Ако петчленният състав на ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, ЦИК ще трябва да коригира минимално резултатите от референдума спрямо откритите от съдебна експертиза грешки и да внесе окончателните данни в НС.

В допитването взеха участие малко под 3,5 млн. граждани и на всеки от трите въпроса бяха получени над 50% отговори “да". За да станат задължителни резултатите обаче, трябва да има поне 3 500 585 действителни бюлетини. Дори и със завишаването на броя на гласувалите с 492, пак не стигат 11 505 гласа, за да се задължи Народно събрание да ги приеме, отсъди тричленен състав на ВАС. 

Така 44-тият парламент ще трябва се произнесе с гласуване дали приема или отхвърля решенията поотделно и по трите въпроса.

Именно затова настоя преди дни Трифонов с писмо до бъдещите депутати, като постави ултиматум, че ако не започнат работа по казуса до две седмици след съставянето на парламента, ще отиде там и ще си потърси гражданските права.