Парламентът ще продължи работа по второто четене на Изборния кодекс. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. В сряда депутатите разискваха цял ден промените в изборното законодателство, пише Фокус.

Народните представители приеха наименованието на проекта. Измененията са внесени от ГЕРБ, като между двете четения са постъпили редица предложения от парламентарните групи.

В основното тяло на законопроекта е предложено ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване.

От БСП искат придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Министерския съвет, който при необходимост да може да ползва други специализирани изпълнители.

От БСП искат още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Национална сигурност“.

Между първо и второ четене е постъпило предложение от Красимир Ципов и група народни представители, с което се предлага създаване на глава петнадесета „а“ с наименование „Избори за народни представители за Велико Народно събрание".

Управляващите искат 200 народни представители да се избират по пропорционалната изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони с кандидатски листи на партии и коалиции, а 200 да се избират по мажоритарна изборна система с едномандатни изборни райони.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!