Техническа среща с по един представител от всяка парламентарна група днес ще разпредели местата на парламентарните групи в пленарна зала и кабинетите в Партийния дом.

По традиция десните партии заемат дясната страна на залата, а БСП сядат вляво. В центъра са ДПС, както и по-малките парламентарни парии. В 49-ото НС на “Възраждане” бяха отредени позиции до ИТН и до ГЕРБ-СДС.

Очаква се партиите да запазят предишните стаи на групите, ще се търси място само за “Величие”, пише “Труд”.

Днес и президентът Румен Радев обеща да каже кога ще е първото заседание на 50-ото НС. В сряда е форумът “Три морета” и заради него се очаква откриването на парламента да е в четвъртък.

Преговорите за правителство трябва да започнат в понеделник, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво правителство предложи Борисов, ще бъдат ясна и конструктивна опозиция, като ще подкрепят всички политики, които са "за" Европа и "против" корупцията.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа в социалните мрежи, че партията няма да участва в сглобки. Според него има два възможни сценария - създаване на правителство, което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант - избори октомври-ноември.

Николай Марков като лидер на "Величие" няма да участва в разговорите за кабинет с преговорния екип за съставяне на правителство, излъчен от ГЕРБ-СДС.

Преди дни Марков каза, че все още не са ясни намеренията на това правителство, какво ще прави, каква програма ще изпълнява.

Днес Етиен Леви от "Величие" каза пред БНТ, че биха изслушали ГЕРБ и техните предложения:

"Аз няма как да говоря от името на нашия лидер, защото той ще вземе решение дали иска да разговаря, но от това, което знам, е, че той ще иска да изслуша. Много е важен този консенсус - най-после в България трябва да има правителство, което да работи за издигането на България и българският народ да се чувства щастлив, да се чувства необходим, че е жив".
 
От "Има такъв народ" все още не са коментирали дали биха подкрепили кабинет с първия мандат.