Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари. По време на разговора бяха обсъдени съображенията и опасенията на бранша предвид предстоящото гласуване на Пакета Мобилност I на 8 юли в Европейския парламент.

На срещата присъстваше и министъра на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов подчерта, че българската позиция е ясна и категорична относно недопускането на текстовете за връщането на превозните средства в държавата по установяване невъзможността да се ползва седмичната почивка на охраняем паркинг в превозното средство.

В хода на срещата бяха обсъдени и текстовете, свързани със задълженията на водача да се връща в държавата по регистрация, без да се отчита правото му на избор, както и неясноти около прилагането на текстовете за командироването им, които пречат на нормалното функциониране на пазара.
 



„Убедени сме, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да запазят конкуренцията в транспортния сектор на Европа, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Към този момент ресорната комисия в Европейския парламент отхвърли предложенията на България и другите периферни страни на ЕС по Пакета Мобилност I. С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното връщане на камионите в страната по регистрация на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите.

Гледането на Пакета Мобилност I в Европейския парламент е насрочено за 8 юли, когато ще бъдат обсъдени и допълнителните предложения за промени.