Сградата на столичната улица „Раковски“ 134, която е знакова за българската политика, най-вероятно ще бъде дадена на Слави Трифонов и на неговата партия „Има такъв народ“, съобщава anteni.bg, позовавайки се на свои източници в Министерството на регионалното развитите. Шоуменът ще е третият ползвател на помещенията след СДС и Националния фронт за спасение на България на Валери Симеонов.

Ако НФСБ не влезе в следващия парламент, идеята изглежда осъществима и същевременно твърде скандална. Като коалиционен партньор на ГЕРБ автентичният СДС ще е парламентарно представен и съжителството му с ИТН би било истинско изпитание за неговите служители.

Както е известно, всички партии, които са парламентарно представени, имат право да ползват държавни имоти. Партиите чинно плащат данъците на въпросните помещения, но по закон не могат да ги използват за търговски цели и да ги преотдават под наем. ГЕРБ обитават помещения във високата сграда до НДК, БСП от години е настанена на „Позитано“, а хората на Доган от край време са на бул. „Александър Стамболийски“.

„Раковски“ 134 не носи късмет на обитателите си, показва историята. СДС и НФСБ, които и досега се намират в сградата, нямат широк политически хоризонт пред себе си, смятат независими анализатори. Все пак точно на това място за първи път се появи прословутото синьо лъвче, което събираше надеждите на милиони българи за промяна на системата, за демокрация и справедливост.

По ирония на съдбата сега тук ще се настани шутът на мутрите с цялата си кохорта и вместо песни като „Вдигни очи!“ на Валди Тотев ще звучат „Седем-осем и ще си паднала“ и „Комбайнеро-интелигентска“.

Впрочем това е един логичен край на проваления български преход.